Novi modeli LUMIX G serije 

G10_black_3Kompanija Panasonic je najavila novi model LUMIX DMC-G2, prvi svetski digitalni fotoaparat čiji je objektiv zamenjiv i ima obrtni ekran osetljiv na dodir *.  
Novi LUMIX G2 je poslednji dodatak LUMIX G seriji i obuhvata ekran osetljiv na dodir koji omogućava jednostavnu operaciju. Dodirujući predmet na LCD-u, korisnik može podešavati AF čak i dok pušta dugme za snimanje. Brzi i precizni AF kontrast radi zajedno sa ekranom osetljivim na dodir kako bi omogućio glatko i ugodno snimanje. Funkcija ekrana osetljivog na dodir takođe služi i za gledanje slika. Korisnici mogu ponovno pregledati slike iz stotinu raznih datoteka samo pomoću dodira umanjene sličice. Pokretanjem slika, jedne za drugom, korisnici mogu prstom razvlačiti sliku preko ekrana i tako pregledati kolekciju fotografija.  
LUMIX G2 takođe sadrži dvostruku funkciju Live-View ponuđenu uz Intelligent LCD od 3.0 inča i slobodni ugao od 460,000 piksela i uz 1,440,000 piksela, sa zumom od 1.4x(0.7x**). Široki LCD visoke rezolucije sa širokim uglom gledanja, okreće se za 180 stepeni sa strane i savija se za 270 stepeni gore i dole, tako da omogućuje približno stopostotno područje gledanja. LCD sa slobodnim uglom i mogućnošću funkcije ekrana koji je osetljiv na dodir, omogućuje vrlo jednostavno praćenje i dodirivanje, u bilo kojem fizičkom položaju. 
LUMIX G2 snima filmove visokog kvaliteta sa visokom definicijom slike u pokretu (1280×720), kako u AVCHD Lite funkciji tako i u pokretu JPEG. 
LUMIX G2 sadrži opciju My Color koja nudi sedam prethodno postavljenih efekata – Expressive, Retro, Pure, Elegant, Monochrome, Dynamic Art, and Silhouette dok nasleđuje prethodni Custom način, koji korisnicima omogućava ručno podešavanje boje, osvetljenja i stepena čistoće boje.  
LUMIX DMC-G2 takođe obuhvata iA (Intelligent Auto) funkciju, sastav tehnologija koje automatski sarađuju i dopuštaju intuitivnu upotrebu dok snimate fotografije ili video zapise. 
Sadržaj snimljen uz pomoć modela LUMIX G2 lako može biti pogledan na VIERA HDTV-u, jednostavnim umetanjem memorijske kartice SD/SDHC u VIERA automat za SD/SDHC memorijske kartice ili u Panasonic DIGA Blu-ray čitač diskova. 

Povezana vest:  IFA 2017: Dell predstavio nove laptop računare Inspiron 7000

DMC-G10
LUMIX G10 sadrži široki i svetli 3.0 inčni Intelligent LCD od 460,000 piksela i LCD od 202,000 piksela, s rezolucijom od 1.04x ili (0.52x**), kao i Live View Finder koji omogućava uvid u rezultate postavki slike koja prethodi snimanju. Live View Finder je omogućen uz pomoć Live MOS senzora koji uzima signale direktno iz senzora slike i neprestano ih šalje na LCD u stvarnom vremenu. Live View Finder, a isto tako i LCD pružaju približno stopostotno polje gledanja. Ovo korisnicima omogućava da prilikom slikanja oblikuju sliku iz ugla u ugao.  
iA (Intelligent Auto) funkcija, koja je popularna u oba sastava Lumix fotoaparata i kompaktnih fotoaparata, podržava lagano snimanje s automatskom optimizacijom prema scenama u fotografisanju i snimanju filmova. Može biti odmah aktivirana s novododatim iA dugmetom, bez problema u vezi sa podešavanjem, upotrebljavanjem brojčanika ili menija. Pomoću opcije AF Tracking, Lumix G10 može se usmeriti na bilo koji predmet i držati ga u fokusu čak i dok je predmet u pokretu – na taj način mogu biti napravljeni predivni, jasni snimci, kada iznenada iskrsne odlična prilika za fotografisanje. Jednostavno usmerava, zatvara i snima. Opcija Face Recognition** pamti lica kako bi dala adekvatan AF/AE kontrast ljudima na fotografiji. 
Kao dodatak gore spomenutim funkcijama, iA funkcija nasleđuje osnovne funkcije koje su korisnicima potrebne u dobrom digitalnom fotoaparatu. Ovo obuhvata funkciju MEGA O.I.S., koja pomaže pri sprečavanju zamagljenja zbog drhtanja ruku, te sadrži opciju Intelligent ISO Control, koja smanjuje zamagljenja pokreta prilagođavajući ISO osjetljivost ako je predmet u pokretu, u trenutku snimanja fotografije. 
Model LUMIX G10 ima opciju My Color sa svih sedam prethodno postavljenih efekata. 
G10 takođe ima i funkciju Film, pa tako korisnici mogu izabrati različite filmove u različitim bojama i kontrastima za snimanje. Korisnici mogu pokušati naizgled profesionalno snimanje filma uz pomoć ovih različitih funkcija, koje su iste kao i kod snimanja fotografija. 

Povezana vest:  Apple lansira novu verziju "mek minija"

LUMIX G VARIO 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. objektiv 
LUMIX G VARIO 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH/MEGA O.I.S je novi ultra kompaktni i osvetljavajući objektiv sa raznovrsnim opsegom zuma od 14mm do 42mm ( ekvivalent 35mm kameri: 28-84mm) koji je pogodan za snimanje široke palete scena – od živopisnih pejzaža do portreta. Sistem sočiva sadrži izvanredan kontrast u celom rasponu zuma dok uključivanje asferičnih sočiva poboljšava optičke performanse smanjenjem distorzije čak i na 28mm širokom završetku. Usvajanjem unutrašnjeg sistema fokusa kojim upravlja konačni motor, superiorni optički dizajn ostvaruje izvanrednu glatkoću kako bi podržao veliku brzinu AF sistema na kamerama LUMIX G serije.
Novi LUMIX G VARIO 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH / MEGA O.I.S objektiv sadrži MEGA O.I.S ( Optički stabilizator slike ) koji na veoma jednostavan način pravi super jasne snimke čak i u uslovima slabog osvetljenja ili u situacijama kada dolazi do zamućenja usled podrhtavanja ruku.
Sa minimalnom fokusnom distancom od 30cm čak i sa najvećim zumom, novi objektiv pruža maksimalno fotografsko uvećanje od 0.32x (35mm ekvivalent). Sedam blendi na objektivu daju atraktivnu glatkoću u prostorima van fokusa čak i kada se snima na velikim rastojanjima. Novi sistem sočiva koristi višeslojne elemente na sočivima koji zamućenje svodi na apsolutni minimum.

Povezana vest:  Umro Džek Tramijel, otac "Komodora 64"

*Za sistem zamenjivih objektiva na fotoaparatu s okretnim LCD-om, od 07. marta 2010. 
** Ekvivalent 35mm fotoaparatu.