Eccerobot

Evropski robot uskoro u Beogradu
 
Posle ASIMO robota, čije je nastupe prošle nedelje posetilo više od 10.000 ljudi za samo dva dana, u Beograd povodom manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ dolazi ECCEROBOT, koji će gostovati na Velikoj izložbi robota 1. i 2. oktobra, saopštio je danas Centar za promociju nauke.
Kako je navedeno, ovaj robot, takođe poznat i kao organska mašina, „u pravom smislu je evropski robot“ jer je razvijen sredstvima Evropske komisije i na njemu su radili evropski naučnici, među kjojima su i iz Beograda.
-ECCEROBOT (Embodied Cognition in a Compliantly Engineered Robot) napravljen je tako da se kreće i reaguje na spoljni svet na isti način kao i čovek. Njegov izgled je kopija čoveka. Na njegovoj površini se vide mišići, tetive i kosti, odnosno njihova verna imitacija izrađena od veštačkih materijala -, navodi se u saopštenju.
Centar za promociju nauke ističe da ovaj robot, zbog specifičnih mogućnosti, može da se vrlo nežno rukuje sa čovekom i da se poslednjih godina našao čak i na naslovnim stranama svetski poznatih magazina.
-Istraživačka grupa ETF Robotiks, koju čine studenti doktorskih, master i osnovnih studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora Veljka Potkonjaka, učestvovala je u evropskom FP7 projektu EČEROBOT koji je za cilj imao stvaranje jedinstvenog antropomimetičkog robota – navedeno je u saopštenju.
ECCEROBOT je zamišljen kao kućni robot koji pomaže ljudima u dnevnim poslovima i koji ima sposobnost interakcije sa ljudima na način koji je sličan čoveku.
Kako je saopštio Centar za promociju nauke na razvoju robota radiće se još najmanje čitavu deceniju, a za sada su napravljena dva primerka, pa će do serijske proizvodnje proći još mnogo godina.
U okviru manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ ECCEROBOT gostuje u Beogradu 1. i 2. oktobra i biće izložen na velikoj izložbi robota od 10 do 22 sata u Knez Mihailovoj ulici 5, a posetioci će moći da ga vide i rukuju se sa njim.
Povezana vest:  Sviđate se sajber kriminalcu!