nokia microsoftMicrosoft otkupljuje patente Nokie

Odbor direktora kompanija Microsoft i Nokia, saopštili su rano jutros da kompanija Microsoft ima zeleno svetlo za kupovinu Devices & Services Business, kao i svih patenata kompanije Nokia. Prema ugovoru, Kompanija Microsoft će platiti 3.79 milijardi evra za Nokia Devices & Services Business, odnosno 1.65 milijardi dolara za sve patente ove kompanije, čime će Microsoft postati vlasnik jednog od najvećeg proizvođača mobilnih telefona. Kompletna transakcija će biti obavljena i završena u prvom kvartalu 2014. godine, uz saglasnost svih deoničara kompanije Nokia i poštovanje svih regulatornih obaveza.
„Ovo je snažan i hrabar korak u budućnost za sve zaposlene, vlasnike akcija, kao i korisnike proizvoda i usluga obe kompanije. Integracija ova dva velika i uspešna tima će dodatno učvrstiti poziciju kompanije MIcrosoft u segmentu mobilnih telefona, ali i ubrzati razvoj obe kompanije“, izjavio je Stiv Balmer, direktor kompanije Microsoft, i dodao „Pored toga što je prepoznata kao inovator na polju mobilnih telefona, kompanija Nokia u ovo partnerstvo donosi i dokazani talenat i pune kapacitete kada su u pitanju dizajn i projektovanje hardvera, upravljanje lancem snadbevanja i prodaje, marketinga i distribucije“.
Risto Siilasmaa, predsednik Upravnog odbora kompanije Nokia, rekao je: „Za našu kompaniju, ovo je važan momenat repozicioniranja koji će nam omogućiti da snažno zakoračimo dalje, putem koji je najbolji kako za kompaniju i njene deoničare, tako i za sve zaposlene u kompaniji.“
Još 2011. godine kompanija Nokia je započela uspešno partnerstvo sa kompanijom Microsoft, odlučivši se za Windows Phone kao svoju mobilnu platformu.
„Rastući uspeh Nokia Lumia pametnih telefona, još jedna je potvrda sigurne namere naše kompanije da ubrza razvoj i inovacije u sektoru mobilnih uređaja koji su i do sada bili vrlo dobro prihvaćeni i na domaćem tržištu, zahvaljujući, pre svega, odličnom kvalitetu samih uređaja, ali i sve većem broju lokalnih aplikacija za Windows Phone.“ zaključio je Jugoslav Pirić, generalni direktor Microsofta u Srbiji.

Povezana vest:  BenQ sponzoriše vodeće timove u e-sportu: Evil Geniuses, Cloud9 i Flash Wolves