Erich Lessing_1Izložba „Fotografije Eriha Lesinga iz razdoblja Evrope posle Drugog svetskog rata”
ERSTE Fondacija ove godine po prvi put predstavlja u Srbiji izložbu fotografija Eriha Lesinga (Erich Lessing), jednog od najpoznatijih austrijskih fotografa i člana prestižne fotografske agencije Magnum Photos, iz razdoblja Evrope posle Drugog svetskog rata. Na izložbi, koja se otvara 4. maja u 19h u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, biće prikazano približno 60 eksponata, odnosno 30 Lesingovih fotografija i 30-ak fotografija odabranih umetnika iz zemalja u regionu.
Fotografije Eriha Lesinga svedoče o načinu na koji je on zabeležio svet i doživeo ljude i događaje. Naglasak izložbe je na fotografijama koje je Lesing napravio 1950-ih godina, u zemljama srednje i jugoistočne Evrope, istovremeno istražujući promene koje su se dogodile na ovom geografskom području u dekadama koje slede, iz vizure savremenih umetnika (Tanja Ostojić, Ana Artaker, Manfred Vilman, Boris Misirkov i Georgi Bogdanov, Ana Fabricijus, Martin Kolar, Elizabeta Jablonska, Šejla Kamerić, Ivana Keser, Eržen Školjoli, Žaneta Vangeli, Florin Tudor i Mona Vatamanu, Ilija Šoškić i IRVIN).
Ova izložba fotografija je deo projekta Erste Fondacije: „Evropa: između dokumenta i fikcije” koja je osmišljena sa ciljem predstavljanja prošlosti i budućnosti Evrope na način koji podstiče dalje razmišljanje o budućnosti. Sintetizovana su sva tri programska aspekta ERSTE Fondacije: aspekt socijalne inkluzije i transformacije, kulturne različitosti i procesa evropskih integracija.
ERSTE Fondacija je aktivna u regionu centralne i jugoistočne Evrope i razvija projekte samostalno i u saradnji sa partnerima u okviru tri programa: društveni razvoj, kultura i Evropa. Budući da je glavni akcionar finansijske grupacije Erste Group, ERSTE Fondacija je jedna od najvećih u regionu, sa sedištem u Beču. Odlučna je da deluje društveno i kulturno odgovorno, čime izražava privrženost građanskom društvu zasnovanu na njenim  istorijskim korenima.

Povezana vest:  Roman "Belgrejvija" Džulijana Felouza u izdanju " Evro Books "