jdp_novoMaj donosi dve premijere u JDP-u
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu tokom maja meseca biće premijerno izvedene dve predstave – „Zapisi iz podzemlja“ 11. maja na sceni „Bojan Stupica“ i „Histerije“ 12. maja na sceni Studio.
Poznatu novelu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog dramatizovala je i režirala mlada Ana Đorđević, koja je prethodno na scenu „Stupica“ sa uspehom postavila predstavu „Švabica“ po delu Laze Lazarevića. Prema njenim rečima, „Zapisi iz podzemlja“ su priča o jednom povučenom, senzitivnom čoveku koji očajnički želi da dobije potvrdu sebe od strane svoje okoline – drugog čoveka, da vidi sebe u očima drugog ljudskog bića kao vrednog poštovanja, divljenja pa i ljubavi, da u razmeni „unutrašnjih dobara“ ostvari sebe i tim svojim „unutrašnjim dobrima“ da smisao.
-No u zatrovanoj urbanoj sredini, košnici velegrada, u kojoj se more preplašenih individua krije iza epoleta i bundi, ma koliko se batrgao, ne može dobiti ni poštovanje ni ljubav, jer su ti ljudi naučili da u bespoštednoj životnoj borbi štite svoj integritet poništavanjem osećanja, emotivnim otuđenjem, kratko rečeno – surovošću – zapisala je rediteljka u najavi predstave.
U glumačkoj podeli su Srđan Timarov, Marko Baćović, Jelena Trkulja, Marinko Madžgalj, Bojan Lazarov, Đorđe Marković i Slobodan Tešić.
Dramu „Histerije“ Terija Džonsona režira Ivan Vuković.
Tekst govori o susretu dve istorijske ličnosti – Sigmunda Frojda i Salvadora Dalija. Njih dvojica su se sreli u julu 1938. godine u Londonu nakon što je Frojd emigrirao iz Beča pred naletom nacista.
Predstava je najavljena kao vodvilj sa napetošću intelektualnog trilera.
Uloge igraju Mladen Andrejević, Goran Jevtić, Suzana Lukić i Nebojša Ljubišić.
Pored toga, u JDP-u su u toku probe za Ovidijeve „Metamorfoze“ u režiji gosta iz Makedonije Aleksandra Popovskog, a premijera je u planu za jun.-
Povezana vest:  Od 25. septembra u prodaji „Amerikana" Čimamande Ngozi Adiči