Foto MarkoDjuric 5Katarina Zlatić je pobednica Red Bull Doodle Art projekta

Red Bull Doodle Art revija održana je sinoć u prepunom Supermarketu, a posetioci su uživali u nastupu modela koji su nosili majice inspirisane žvrljotinama, nakon čega je žiri proglasio pobednika. Katarina Zlatić ponela je titulu najboljeg srpskog žvrljača, na drugom mestu našao se Igor Markišić dok je treća bila Maja Đorđević.
U veseloj atmosferi podgrejanoj dobrom muzikom u Supermarketu, reviju je otvorio Andrej Josifovski koji je oslikavao grafit na platnu, a reper Grashoper je bacanjem rima publiku uveo u Red Bull Doodle Art svet. Modeli, među kojima su bili brejkeri, plesači, BMX flatland vozači i drugi svojim performansom su na sasvim originalan način predstavili žvrljotine koje su nosili na Škrabac majicama. Po završetku revije, žiri predvođen profesorom Markom Lađušićem proglasio je najboljeg i najkreativnijeg žvrljača među 20 finalista – Katarinu Zlatić.
– Još nisam svesna šta mi se desilo! Kada sam čula da je žiri prozvao moje ime oduzela sam se, noge su počele da mi se tresu i ne znam kako sam uspela da izađem na pistu i primim nagradu – rekla je Katarina nakon što je proglašena za najboljeg žvrljača.
Katarina ima 22 godine i student je Arhitektonskog fakulteta, ali za sebe kaže da je pre svega crtač pa tek onda arhitekta. Povremeno radi i tetovaže, a žvrljanje je slobodno možemo reći njen zaštitni znak.
– Mene su svi nastavnici u školi znali po tim žvrljotinama po sveskama i knjigama. Iako me nikada nisu uvalile u probleme, nikako nisam mogla da pretpstavim da će mi jedna moja žvrljotina doneti ovako vrednu nagradu. Kada mi je dečko javio za Red Bull Doodle Art zvučalo mi je super i odlučila sam da učestvujem. To je inače moje prvo takmičenje kada je crtanje u pitanju. – rekla je pobednica.
Kako kaže potajno je priželjkivala pobedu, ali joj strah od razočarenja nije dozvoljavao da se previše nada, zbog čega je bila u potpunom šoku kada je saznala da će baš ona učestvovati na globalnoj izložbi žvrljotina u Kejptaunu od 24. Do 26. oktobra.
– Nikada nisam bila u Kejptaunu i verovatno nikada ne bih ni imala priliku da odem tamo da nije bilo ovog takmičenja. Još uvek ne mogu da verujem da sam pobedila. Planiram da na internetu istražim i naučim po nešto o Kejptaunu, možda čak naučim i njihov jezik, a najviše se radujem novim poznanstvima – rekla je Katarina.
Na ovogodišnji Red Bull Doodle Art stiglo je preko 1800 žvrljotina iz cele Srbije, a lajkovanjem je izabrano top 20 radova. Žiri u sastavu, Marko Lađušić profesor fakulteta Primenjenih umetnosti, kreatorka Svetlana Proković i vizuelni umetnik Saša Tkačenko, na osnovu kreativnosti, stila i glasova publike izabrao je najbolja tri rada koji su nagrađeni vrednim Samsung uređajima.
– Nisam očekivao da će biti ovako veselo, ova revija je potpuno prevazišla sva moja očekivanja. Do sada se Red Bull Doodle Art održavao u vidu izložbe, a sada smo sa ovom revijom i radovima odštampanim na majicama dobili jedan totalno novi dizajn. Uradili smo super stvar i zaista je sve lepo izgledalo. Što se pobedničke žvrljotine tiče, nijanse su odlučile. Radovi su toliko bili dobri, da je bukvalno do samog kraja bilo još pet, šest žvrljotina koje su vrlo lako mogle da pobede – rekao je prof. Marko Lađušić.
Škrabac majice inspirisane žvrljotinama nisu bile rezervisane samo za modele, one su od sinoć u prodaji u Superemarketu, a sav novac od prodaje ide u humanitarne svrhe.

Povezana vest:  Delo Lucinde Childs u fokusu drugog dana 15. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa

PHOTO: Marko Đurić