slepilo„Slepilo“ Žozea Saramaga od 16. jula u prodaji

Roman „Slepilo“ dobitnika Nobelove i Kamoišove nagrade Žozea Saramaga naći će se u prodaji od srede, 16. jula.
Saramagov roman-alegorija „Slepilo“, pisan opet jedinstvenim i svedenim pravopisom, razgolićuje ljudske reakcije u okolnostima iznenadne epidemije slepila. Kako se talas slepila neobjašnjivo širi, društvo se raspada, a pojedinci, u borbi za opstanak, otvoreno ispoljavaju „animalne“ crte svog karaktera.
Iza ove prilično mračne slike ljudske prirode skriva se i Saramagova groteskna karikatura diktatorskih režima, kakav je sredinom prošlog veka zahvatio i Portugaliju, i kakav se povremeno uspostavlja u zemljama širom sveta. Kamijeva „Kuga“, Velsova novela „Zemlja slepih“, Kafkin „Proces“ ili Goldingov „Gospodar muva“, Domanovićev „Vođa“ ili Pekićevo „Besnilo“ – samo su neke od znamenitih umetnički uspelih alegorija kojima se na izuzetan način pridružuje i ovaj Saramagov roman, njegovo najčitanije delo, secirajući psihologiju mase i fenomen vođe na primerima epidemija, ideologija i zaslepljenosti svake vrste.
„Paradoksalno, slepilo u Saramagovom romanu je alegorija o nesposobnosti da se vidi. Šta tačno treba da vidimo, šta Saramago, kao čovek i pisac koji je prošao kroz diktature i revolucije, strahuje da zapravo gledamo a ne vidimo – nalazi se na svakoj stranici ove knjige i ne može se prepričati.“ Endru Miler, The New York Times
Žoze Saramago (1922–2010), portugalski pisac, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1988. godine. Bavio se i novinarstvom i prevođenjem.
Roman „Slepilo“ od 16. jula možete kupiti u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.

Povezana vest:  U Beču izložena originalna partitura Malerove 10. simfonije