SIFRA-SOLOMON„Vulkan“ domaćin kineskom kralju krimića Maj Đaju
 
Na predsajamskoj konferenciji za novinare izdavačke kuće „Vulkan“ predstavnik za medije Ivan Golušin najavio je glavne „adute“ između rekordnih 463 novih naslova pripremljenih za 59. beogradski sajam knjiga i dolazak najuglednijeg gosta iz inostranstva kineskog pisca Maj Đaja.
Pošto je Kina pocasni gost ovogodisnjeg sajma knjiga „Vulkan“ je objavio „Šifra Solomon“ Đaja koga će posetioci sajma moći da sretnu na štandu ovog izdavača 27. i 28. oktobra. On je u Kini „kralj“ detektivskog žanra koji vešto kobinuje sa istorijom, dramom i metafikcijom, a knjige mu se prevode u celome svetu i prodaju u milionskim tirazima.
„Vulkan“ se postarao da se posetioci sajma sretnu sa novim naslovima svojih omiljenih autora kao što su majstor ljubića Gijom Muso (dva romana), najbolji autor horora Stiven King, avanturistička priča u nastavnicma „Igre gladi“ treći toim „Sjaj slobode“ Suzan Kolins.
Golušin je posebno skrenuo pažnju na nove naslove klasika poput Umberta Eka „Istorija mitskih zemalja“, Salmana Ruždija „Mavrov poslednji uzdah“ ali i na stare čija dela zasluzuju nova izdanja od romana „Grof Monte Kristo“ Aleksandra Dime do sabranih dela Meše Selimovića i izabranih romana Miodraga Pavića.
On je podsetio da je objavljen novi triler „Gorki mesec“ Kolina Falkonera koji je pre dve godine bio gost „Vulkana“ kao i trileri već dobro znanih pisaca kao što su Robert Ladlam (Kobna razmena), Stiva Berija
(Paklena odaja), Jusija A Olsena (Poruka u boci), Harolda Robinsa (Pljačkaši).
Prema rečima Golušina ,“Tajna devet soba“, debitantski roman Džesi Berton, bio je prošle godine svetska senzacija kao i roman „Crno više nije u modi“ autorke Pajper Kerman koja obara sve rekorde prodavanosti otkako je pre njemu snimljena TV serija koja već doživljava drugu sezonu.
Gosti predsajamskog susreta sa novinarima bilo je troje domaćih pisaca na koje ovaj izdavač „računa“ pošto se radi o delima koja će svakako imati publiku.
Srđan Krstić, autor nekoliko romana koji su bili hitovi ( „Mefisto i Zatokosa“, „Škola sreće“), dugogodisnji urednik objavio je knjigu „Borba do pobede“ za koju je autor kazao da definitivno nije „čarobni štapić“ za izlečenje od raka. Naime, kako je kazao Krstić „knjigu je namenio svima kojima je teško zbog toga što su bolesni, ili se već dugo bore s bolešću, onima koji strahuju od povratka istog oboljenja, neguju bolesnika, ili imaju nekog bliskog kome je potrebna pomoć. Namenjena je onima koji su se već izborili s bolešću, ali ne znaju kako da nastave dalje sa životom, jer je bolest ostavila trajne, doživotne posledice“.
„U njoj nema tajni i čarobnih lekova. ali ima mnoštvo otvorenih informacija, a pisana je da bi dala nadu i ulila snagu za borbu“, istakao je Krstić i poručio: verujte u sebe i borite se do pobede jer i kada je najteže, pobediti je moguće.
Drugi autor je Dragan Vojvodić jedan od internacionalnih stručnjaka za motivaciono ponašanje vezano za prodaju čija knjiga nosi naslov „Hraniti ego ili porodicu“.
On, takođe, ne zeli da mu se knjiga stavi u kategoriju priručnika, jer smatra da bi se pre mogla nazvati romanom koji se bavi načcinom na koji ljudi donose odluke u odnosu na uslove u kojima se nalaze, ili u sadejstvu sa drugim ljudima.
To je i suština odnosa prodavca i kupca, ali Vojvodić ne želi da ga smatraju „trenerom prodaje“ već mu je cilj da nauči ljude da stave interese svoje porodice ispred svoje uspešne karijere prodavca.
Jedina dama na današnjoj konferenciji bila je dr Sanja Domazet, profesor kreativnog pisanja na FPN čiju je šestu knjigu „Fric“ objavio „Vulkan“. Pošto se kao urednik potpisao prof. dr Aleksandar Jerkov koji je za ovaj romana napisao da je „poslednje što je ostalo od Evrope i evropskog senzibiliteta“ to bi trebalo da znači da se radi o kvalitetnom književnom delu.
Ona je označila knjigu kao „ljubavnu priču“ i bitno različitu od njenih prethodnih romana. Prema rečima Domazetove u delu ima elemenata „Aleksandrijskog kvarteta“ Lorensa Darela a poruka koju je želela da uputi je da „nije sramota voleli niiti pisati o tome“.
Povezana vest:  Hrabra i neustrašiva: Devojčica sa srcem zmaja, nastavak bestseler romana Zmaj sa čokoladnim srcem