oks_logoOlimpijski muzej prikazaće izložbu Kako nastaje legenda

 

Olimpijski muzej prvi put će otvoriti vrata za posetioce za vreme manifestacije „Noć muzeja“, koja će se održati u subotu 15. maja, a prikazaće izložbu „Kako nastaje legenda“, najavili su danas organizatori.

Direktor Fonda sporta i olimpijzma Darko Mitrović istakao je da će Olimpijski muzej primiti posetioce u subotu u još ne adaptiranom prostoru.

-To će biti multimedijska izložba, čija će tema biti ‘Kako nastaje legenda’. Održaćemo čas fizičkog, posetioci će moći da se druže sa bivšim i sadašnim sportistima, tako da će svako moći da upozna svog idola – rekao je Mitrović na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  "Prvi u Srbiji" - crtice iz istorije početaka u prodaji

On je dodao da je Olimpijski muzej biti otvoren zvanično u novembru.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Dušan Mitić naglasio je da se „sport suviše bavi sobom“ i da ga je namera da se ponovo vrati građanima.

-Do sada smo imali ‘virtuelni muzej’, odnosno organizovali smo postavke povodom nekih sportskih događaja. Za nas je ovo prilika da pokažemo da smo i mi deo culture – rekao je Mitić.

Povodom 100-godišnjice smrti književnika Laze Kostića, biće prikazana njegova sportska biografija.

-Jedan od velikana srpske kulture trudio se još 1886. godine da se sport uvede u svakodnevni život građana. U Olimpijksom muzeju biće prikazana njegova štoperica sa kojom je džogirao, kao i eksponati iz muzeja u Novom Sadu, jer je Kostić bio osnivač veslačkog kluba Danubius – rekla je Snežana Spasojević, predsednik Fonda dr Laza Kostić.

Povezana vest:  57. Bitef: Snaga, ovacije i karta više

Za vreme izložbe biće prikazani i eksponati, kojom će biti obeležno 80 godina od učešća na svetskim prvenstvima.

-To je deo izložbe ‘Montevideo – Bog te video’ i prikazaćemo kopije medalja za treće mesto sa Svetskog prvenstva u fudbalu 1930. godine, fotografije, kao i replike dresova – rekla je Nevena Povrenović, u ime projekta „Montevideo – Bog te video“.

Povezana vest:  Hit predstava Čikaške perverzije po 500.put u Čikagu

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac ocenio je da će se na predstojećoj manifestciji pokazti šta je sport, šta olimpijzam i pozvao sve građane da dođu do „Beton hale“ da se druže sa sportistima.

„Noć muzeja“ je najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji, koju je prošle godine obišlo oko 500.000 ljudi. Ove godine učestvovaće 48 gradova.

U Beogradu tom prilikom biće otvoreno za posetioce 70 muzejskih i galerijskih prostora.

Olimpijski muzej nalazi se u Karađordževoj od 2 do 4, a u subotu 15. maja biće otvoren od 20.00. Za sve sportiste ulaz će biti slobodan.