bajaderaBaletski par Kraljevskog baleta Flandrije gosti NP
 
Solisti Kraljevskog baleta Flandrije iz Antverpena, Marija Seletskaja i Dejvid Džonatan gostovaće u sredu,12. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u baletu Ludviga Minkusa „Bajadera“.
Kako je najavio nacionalni teatar, u predstavi će učestvovati celokupni ansambl Baleta i solisti, kao i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.
Solistkinja Kraljevskog baleta Flandrije iz Antverpena Seletskaja je rođena u Estoniji.
Bila je članica Državne Opere u Berlinu i Nacionalne Opere Estonije. Završila Baletsku škulu u Talinu, Estonija. Usavršavala se na Muzičkoj akademiji Berkli u SAD i Umetničkom univerzitetu u Talinu.
Igrala je u baletima čuvenih koreografa kao što su: Balanšin, Forsajt, Van Manen, Bigonceti, Duato, dobitnica je nekoliko značajnih međunarodnih priznanja.
Ostvarila je brojne solističke uloge u baletima Uspavana lepotica, Pepeljuga, Krcko Oraščić, Žizela i glavne uloge u baletima: Labudovo jezero, Rajmonda, Don Kihot, Silvija, Pakita.
Drugi gost Džonatan rođen je u Australiji gde je završio je kvinslendsku Baletsku školu. Nastupao je u baletskoj kompaniji Kvinslenda i Baletu Zapadne Australije. Od 2007. godine član je Kraljevskog Baleta Flandrije.
Nastupao je u baletima čuvenih koreografa poput Forsajta, Kiliijana, Mekgregora. Imao je solističke uloge u baletima: Bajadera, Onjegin, Krcko Oraščić, Uspavana lepotica, Rajmonda.
Balet na muziku Ludviga Minkusa, po libretu Marijusa Petipa i u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu 2011. godine. To je bilo i prvo izvođenje ovog klasičnog baletskog dela u tri čina u celini od osnivanja Baleta Narodnog pozorišta.
Balet „Bajadera“ je praizvođenje imao 1877. godine u Marijinskom Teatru u Sankt Petersburgu.
Povezana vest:  Uživajte u mesecu ljubavi uz sjajne Lagunine naslove i poklone