noc pozorista 2014Manifestacija „Noć pozorišta“ 15. novembra i u Srbiji

Međunarodna manifestacija „Noć pozorišta“ biće održana 15. novembra u više evropskih zemalja, a u Srbiji će 24 grada tog dana otvoriti svoje institucije kulture za publiku.
Srbija učestvuje u ovom programu četvrti put, u okviru međunarodne mreže „European theatre night“ (osnovane 2008. godine), uz podršku do sada najvećeg broja lokalnih samouprava i ustanova kulture.
Uključili su se gradovi i opštine: Sremska Mitrovica, Šabac, Srpska Crnja, Vranje, Novi Sad, Petrovac na Mlavi, Novi Pazar, Novi Bečej, Zaječar, Lazarevac, Beograd, Niš, Kragujevac, Beočin, Bela Crkva, Kula, Prijepolje, Knjaževac, Zrenjanin, Backi Petrovac, Loznica, Kula, Stara Pazova, Ćićevac i Aranđelovac.
Ukupno 40 institucija kulture – pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke i druge prirediće više od 50 predstava i 20 propratnih sadržaja kao što su performansi, muzički događaji, muzejske postavke, radionice, izložbe i slično, koji su besplatni ili sa popustom do 50 posto.
Od 2011. godine, kada je pokrenuta „Noć pozorišta“ u Srbiji, do sada je učestvovalo oko 40 gradova sa više od 200 različitih programskih sadržaja.
Koordinator projekta Stanislava Zec ističe da je u međuvremenu osnovana i Fondacija Noć pozorišta. Kao prvi projekat pokrenut je portal kulture Theatar book (www.noc-pozorista.rs), koji će funkcionisati i kao medijski servis, sa ciljem da unapredi saradnju i poveže pojedince i institucije u ovoj oblasti.

Povezana vest:  "Putovanje kroz Portugaliju" nobelovca Saramaga