narodno_pozoriste_beogradPremijera predstave Životinjsko carstvo u Narodnom pozorištu

 

Predstava „Životinjsko carstvo“ Rolanda Šimplefinga u režiji Ksenije Krnajski, za koju su dramatizaciju radile Branislava Ilić i Maja Pelević, premijerno će biti izvedena 22. maja na Velikoj sceni Narodnog pozoiršta u Beogradu.

Rediteljka Ksenija Krnjaski rekla je danas na konferenciji za novinare da komad govori o glumcima vam pozornice.

-Oni u svom pozorištu igraju mjuzikl, i tumače životinje, a nas interesuje ono što se dešava u garderobi, gde oni nesvesno prenose svoje uloge u privatni život – rekla je ona.

Povezana vest:  Biografija čuvenog pozorišnog reditelja Nikite Milivojevića "Ja ovde silazim" u prodaji

Prema njenim rečima, u komadu je od priče značajnija „parabola određene kulturne politike, kako domaće tako i svetske“ jer pozorišta sve više funkcionišu kao male fabrike čiji su proizvodi – predstave – „ne mnogo kvalitetni, ali relaksirajući“.

U predstavi igraju Miloš Đorđević, Gojko Baletić, Zlatija Ivanović, Anastasia Mandić, Aleksandar Srećković i Boris Pingović.

Tekst je sa nemačkog prevela Bojana Denić koja je istakla da je Ronald Šimelpfening poznat srpskoj javnosti i da su do sada na srpski prevedeni njegovi komadi „Arapska noć“ i „Ovde i sada“.

Povezana vest:  U prodaji književni klasik Madam Pompadur

Prema njenim rečima, komad je napisan savremenim jezikom, a publici će biti zanimljivo da vidi glumce van pozorišne scene.

Glumac Miloš Đorđević rekao je da mu je drago što baš ansambl Narodnog pozorišta radi ovu predstavu, jer time dokazuje da se i njih tiče sudbina glumaca i pozorišta i da oni nisu zaštićeni samo zato što rade u Nacionalnom teatru, kako to neki tvrde.

Ronald Šimelpfening rođen je 1967. godine u Getingenu. radio je kao novinar i pisac u Istanbulu, a 1999. godine počinje da studra pozorišnu režiju na fakultetu „Oto Falkenberg“ u Minhenu.

Povezana vest:  Predstava: "Staklena menažerija" 20. i 21. februara u Domu omladine

Nakon završenog školovanja postaje član umetničkog tima Kameršpile u Minhenu, a trenutno je angažovan kao stalni autor u Nemačkom dramskom teatru u Hamburgu.

Dobitnik je niza nagrada, a sa komadom „Zlatni zmaj“, koji je režirao u bečkom Burgteatru, nalazi se u ovogodišnjoj selekciji Festivala drame u Milhajmu (za najbolji dramski tekst) i Berlin teatertrefen (za najbolju režiju).

Predstava „Životinjsko carstvo reprizno će biti izvedena 23. i 28. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu.