evgenije_onjeginEvgenije Onjegin u znak sećanja na Radoslava Zlatana Dorića

 

Operska predstava „Evgenije Onjegin“ koja će biti izvedena 22. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, biće posvećena uspomeni na nedavno preminulog reditelja i dramskog pisca Radoslava Zlatana Dorića.

Opera „Evgenije Onjegin“ Petra Čajkovskog, u Dorićevoj režiji premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu 12. juna 1999. godine.

Povezana vest:  15. Noć muzeja – Beogradski pobednički duh osvaja ceo grad

Dirigent je Dejan Savić, a u naslovnoj ulozi nastupiće Miodrag D. Jovanović, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

U podeli su i Dušan Plazinić (Lenski), Nataša Jović Trivić (Olga), Suzana Šuvaković Savić (Tatjana), Živan Saramandić, Olga Savović, Dubravka Filipović, Branislav Kosanić, Igor Matvejev i Ljubodrag Begović.

Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Ljiljana Orlić, a koreografiju Vladimir Logunov.

Povezana vest:  Andre Riju održao koncert u rasprodatoj Štark Are

Radoslav Zlatan Dorić rođen je 29. februara 1940. godine u Bačkom Gradištu. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju – odsek režije, završio je u Beogradu 1964. godine.

Kao stalni pozorišni reditelj živeo je i radio u Nišu, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu. Bio je dugogodišnji član i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama.

U novije vreme često je radio u pozorištu „Slavija“ u Beogradu, gde je po svojim tekstovima režirao nekoliko predstava.

Povezana vest:  Otkrijte mračnu prošlost Moskve u romanu Mašin greh

Kao dramski pisac debitovao je komadom „Sarajevski atentat“ koji je 1967. i 1968. godine igran u Sarajevu, Nišu, Beogradu. Komadi su mu izvođeni u Novom Sadu, Nišu, Somboru, Zaječaru, Kikindi, Budimpešti, Novoj Gorici.

Preminuo je 4. maja 2010. godine u Beogradu, u 70. godini.