02-fb-cover-A

Književni festival Krokodil 12. i 13. juna ispred MIJ

Jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu, festival Krokodil imaće svoje sedmo izdanje pod nazivom „Centers of Periphery“ (Središta periferije) 12. i 13. juna na već ustaljenoj lokaciji, otvorenom amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije.
Festival Krokodil (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) predstavlja književnost regiona bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti kroz moderan i dinamičan pristupom u predstavljanju pisaca.
Od osnivanja 2009. godine u Beogradu je održano šest letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće sto dvadeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.
Ovog leta Krokodil je posvećen preispitivanju odnosa centra i margine u fizičkom, poetičkom i političkom smislu.
Pred beogradskom publikom predstaviće se legendarna autorka Dubravka Ugrešić, filmski reditelj Lazar Stojanović, crnogorski pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Filip David, gost iz Bugarske, pisac Alek Popov.
Uz njih naći će se i nešto mlađi pisci i pesnici poput Marka Pogačara, Dragane Mladenović, Marka Tomaša i Bojana Babića . Na Krokodilu će biti predstavljena nova dela autora poput Branka Rosića i Migela Rodrigesa Andreua.
Književna publika na ovogodišnjem Krokodilu upoznaće se sa literaturama perifernih delova evropskog kontinenta, saznaće šta znači stvarati na dva različita ruba Evrope, u Srbiji, na jugu i na krajnjem severu kontinenta, u Švedskoj.
Zahvaljujući saradnji sa švedskim književnim festivalom LITFEST, gosti Beograda biće švedski autori Pernila Berglund, Mike Berglund i Stiv Sem-Sandberg, autor romana ?Ubogi u Lođu? koji je proglašen za najbolju knjigu u Švedskoj 2009. godine i preveden na više od trideset jezika.
Na festivalu će prvi put biti organizovana serija debata na engleskom jeziku na tri teme: odnos centra i periferije, pitanje svrsishodnosti književne i umetničke provokacije i raspravu o neophodnosti književnosti o holokaustu danas.

Povezana vest:  „ZLATNO DOBA“ OTVARA NOVU SEZONU DIREKTNIH PRENOSA BALETA IZ BOLJŠOJ TEATRA