andjelika

„Anđelika“ ponovo među Srbima

Kada se krajem 1960-ih pojavila prva knjiga serijala „Anđelika“ An i Serža Golona u tvrdom, prljavo roze povezu u izdanju riječkog Otokar Keršovanija cela tadašnja Jugoslavija poludela je za ovom istorijskom romansom smeštenom u vreme Luja XIV i njenom glavnoj junakinjom.
Od tada do danas, i pored brojnih manje ili malo više uspešnih kopija, „Anđelika“ je jedna od najčitanijih istorijskih romansi svih vremena. U Srbiji, „Anđelika“ je i dalje jedan od najtraženijih serijala u bibliotekama kome se vraćaju stare čitateljke i koji traže i mlađe, zaintrigirane „magijom“ ove priče o Anđeliki od Sansea, grofici Pejrak, markizi anđela.
Izdavačka kuća Čarobna knjiga upustila se u gotovo herojski poduhvat da prvi put na srpskom jeziku objavi svih 13 knjiga ovog serijala za koji apsolutna prava ima sama autorka An Golon i upravo je iz štampe izašla prva knjiga – „Anđelika, Markiza od anđela“.
Prema rečima vlasnika Čarobne knjige Borislava Pantića bile su potrebne dve-tri godine da se sa sada već vremešnom An Golon postigne dogovor o objavljivanju „Anđelike“ i to integralnog teksta koji je odobrila sama autorka, pa čak i u „baroknom“ izdanju koje je takođe Golon odobrila.
To znači da će oni koji se budu vratili „Anđeliki“ naići na drugačiji tekst – jer su urednici u prošlosti prekrajali romane ignorišući autorku – dok će oni koji je prvi put budu čitali uživati u originalu koji je odobrila sama autorka koja je celu svoju spisateljsku karijeru posvetila Anđeliki, zahvaljujući kojoj je možda najpopularnija francuska spisateljica istorijskih romansi.
Serijal „Anđelika“ je priča o burnom životu naslovne junakinje, njenim ljubavima, „vladavini“ kako pariskim podzemljem tako i dvorom (i srcem) kralja Luja XIV, njenim avanturama na Mediteranu, odlasku u Novi svet, sve potkovano dobro proučenim istorijskim činjenicama što čitaocima, čitateljkama pre svega, pruža detaljnu, uzbudljivu i zanimljivu istoriju Francuske 17. veka ali i Kanade.
Pantić obećava da čitateljke neće morati previše dugo da čekaju na nove nastavke avantura Anđelike, odnosno da se drugi tom „Put u Versaj“ može očekivati već za Sajam knjiga u oktobru a da će se Čarobna knjiga truditi da novi nastavak objavi na svaka tri-četiri meseca.
Ako se ponovi prethodno iskustvo generacija čitateljki koje su se iznova vraćale „Anđeliki“, Čarobna knjiga u rukama ima pravi bestseler koji se iz poplave sličnih istorijskih romana koji su prilično popularni među čitaocima izdvaja spisateljskim kvalitetom i istorijskom preciznošću.

Povezana vest:  Nada Kolundžija - 40 godina sa crnim i belim dirkama