Izvodjenje Neotpevane pesme
Svetska premijera poslednjeg dela Stevana Mokranjca
 
U Kolarčevoj zadužbini hor RTS-a premijerno je izveo poslednje, nezavršeno delo Stevana Mokranjca pod nazivom „Zimnji dani“ koje je, po ideji i na inicijativu agencije Scholz & Friends Beograd, završila naša poznata kompozitorka Aleksandra Vrebalov. Pod umetničkim vođstvom maestra Bojana Suđića, u sklopu posebno kreiranog celovečernjeg programa, izvedena su i dela J.S. Baha, Barbera, Jejla, Lauridsena i Rajnbergera.
Stevan Mokranjac je 1914. godine započeo svoje poslednje delo, horsku kompoziciju po stihovima pesme Zimnji dani Jovana Jovanovića Zmaja. Kompozicija je ostala nezavršena i potpuno nepoznata javnosti. 101 godinu kasnije, ideja o stvaranju novog komada koji bi zaokruzio poslednje Mokranjčevo delo potekla je od tima Scholz & Friends iz Beograda, a Aleksandri Verbalov je pripala čast da, vođena poštovanjem, zahvalnošću, i ljubavlju prema stvaraocu završi poslednje Mokranjčevo delo, spajajući muzičku prošlost i sadašnjost.
„Posebno mi je bilo neobično da o poslednjem Mokranjčevom komadu saznam od ljudi iz druge profesije i na tome sam im zahvalna. Nisam nikada ranije radila na nezavršenom ili poslednjem delu neke druge osobe, a kamoli našeg velikana Mokranjca, tako da je prvi susret sa partiturom Zimnji dani bio za mene vrlo emotivan. Umesto završavanja Mokranjčeve partiture istim muzičkim jezikom kojim je započeta, utkala sam njegov poslednji fragment u potpuno novo muzičko tkivo,“ izjavila je kompozitorka Aleksandra Vrebalov.
Agencija Scholz & Friends iz Beograda idejni je tvorac i realizator ovog nesvakidašnjeg umetničkog projekta pod nazivom „Neotpevana pesma.“ „Ideja je u roku od samo šest meseci prošla put od nečega što deluje kao sasvim nemoguće, do večerašnje premijere na Kolarcu. Za nas, to je uzbudljiva priča o ogromnoj moći kreativnosti: ideja je pokrenula niz zanimljivih događaja, otkrića i sinhroniciteta, sve se neobično uklapalo, vrata su se otvarala, privlačila je zanimljive ljude, i kao rezultat-nastalo je novo umetničko delo, koje ostaje kao trajna tekovina naše kulture,“ izjavila je Svetlana Ćopić, kreativni direktor agencije Scholz&Friends Beograd.
Kompozitorka Vrebalov je oživela je zaboravljene note na osnovu jedinog sačuvanog prepisa originalne kompozicije, a za umetničko delo koje danas postoji kao celovit komad kaže da je je poput uspavanke, ili oproštajne pesme, transcendentalan i meditativan, sve u najtišoj dinamici, kao paučina i da očekuje da slušaoci osete misteriju stvaranja, da ih komad dotakne kao nešto prozračno, tanano, čudesno.
„Umetnost i biznis imaju zajedničko upravo proces kreiranja, stvaranja. Scholz&Friends Beograd, Orkestar ideja, iniciranjem, stvaranjem i kreiranjem umetničkog sadržaja želi da redefiniše standarde marketinške struke. To je poruka koju želimo da pošaljemo: hajde da stvorimo ambijent u kojem kvalitet kreiranog sadržaja utiče na kvalitet naše komunikacije, našeg života, ili drugačije rečeno, utiče na kulturu življenja svih nas,“ dodala je Tijana Adamov, direktor agencije Scholz&Friends Beograd.
Hor RTS-a počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski. Tokom više od od sedam decenija postojanja pod rukovodstvom najeminentnijih dirigenata, hor RTS-a predstavlja najreprezentativniji horski ansambl u zemlji, koji kontinuirano neguje domaću horsku i vokalno-instrumentalnu muziku, kao i veoma široki repertoar dela iz svetske muzičke baštine.
Od 2005. godine, na mestu šefa dirigenta hora i simfonijskog orkestra RTS-a, nalazi se maestro Bojan Suđić, pod čijim je umetničkim vođstvom hor RTS-a značajno proširio svoj repertoar, bivajući nagrađen za svoje interpretacije nagradama „Izvanredni zlatni beočug“ i „Ansambl godine“.
Bojan Suđić deluje i kao izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS, uz mesto redovnog profesora dirigovanja i orkestra na FMU u Beogradu. Nastupao je sa nekim od najznačajnijih svetskih orkestara i solista, a nalazio se na mestu prvog dirigenta Kraljevske opera u Stokholmu pre povratka u zemlju i preuzimanja sadašnjih funkcija.
Scholz & Friends Beograd je jedina nemačka komunikacijska grupa koja posluje u regionu. Kroz kreiranje kulturnih sadržaja, koji postaju trajna vrednost zajednice u kojoj poslujemo, Scholz & Friends želi da predstavi jedinstveni spoj nemačke efikasnosti i najbolje domaće kretivnosti.
Aleksandra Vrebalov, jedna od najpoznatijih srpskih kompozitorki savremene klasične muzike, rođena je 1970. godine u Novom Sadu, a trenutno živi i radi u Njujorku. Posle završenih studija kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i beogradskoj Muzičkoj akademiji, nastavila je školovanje na Muzičkom konzervatorijumu u San Francisku i Muzičkoj akademiji u Pragu. Doktorirala je muzičku umetnost na Univerzitetu Mičigen. Njenu bogatu međunarodnu karijeru obeležile su brojne nagrade i stipendije, između ostalih Rokfeler fondacije, Američke amademije umetnosti, New York’s New Dramatists, American Opera Project, Highsmith Composition Competition, Vienna Modern Masters i Douglas Moore Fellowship.
Povezana vest:  Izložba skulptura Petra Palavičinija u Galeriji RTS