kaljavi konj - price iz slovenske mitologije

Priče iz slovenske mitologije „Kaljavi konj“ Vesne Aleksić

U Zadužbini Vuka Karadžića danas je gostovalo izdavačko preduzeće iz Čačka „Pčelica“ da bi promovisalo najnoviju knjigu Vesne Aleksić „Kaljavi konj“ koja obuhvata 12 priča iz slovenske mitologije.
Vesna Aleksić, poznata i višestruko nagrađivana književnica za decu i omladinu ovoga puta se opredelila da napiše priče za svaki od 12 meseci jer svaki mesec je u slovenskoj mitologiji imao svoje božanstvo.
Kako je kazala književnica, „pre izvesnog vremena boravila je na sajmu knjiga u Bolonji, najvećoj svetskoj „pijaci“ knjiga za decu i omladinu i tamo je videla jednog srpskog izdavača koji je nudio dečiju verziju grčke mitologije. Jedan od posetilaca se zapitao zašto izdavač iz Srbije nudi grčku mitologiju kao stivo za mlade umesto da ponudi neko delo koje se bazira na nacionlanoj mitologiji“.
„To sam doživela kao prekor nama piscima što se ne bavimo slovenskom mitologijom i u taj kontekst ne stavljamo svoje priče“, rekla je Aleksić.
Ona je navela da je dugo istraživala slovensku mitologiju, da su priče bazirane na mitologiji, ali da je ostalo plod njene mašte.
Knjiga je, kazala je Aleksić, pisana za decu stariju od 10 godina, ali mogu je čitati i njihovi roditelji i svi odrasli koji žele da se bolje upoznaju sa nacionalnom mitologijom pisanom na popularan način.
Na današnjoj promociji pored novinara, ilustratora knjige dizajnera Koste Milovanovića, predstavnika izdavača, urednice čitališta Vukove zadužbine, Ljilje Simić, promotera koleginice po peru Gordana Maletić, takođe poznatog pisca za decu bili su prisutni učenici petog razreda OŠ „Petar Kočić“ iz Zemuna od kojih su neki napisali “ prikaze“ knjige koji će se pojaviti „Politikinom“ dodatku za decu.

Povezana vest:  "Muzika je vazduh koji dišem" - "Klara Šuman i muzika ljubavi" u prodaji od 28. septembra