izlozba ibeji

Upravo je otvorena izložba IBEĐI: DVA PUTA ROĐENI u Muzeju afričke umetnosti

Na svečanom otvaranju, večeras u 19č u Muzeju afričke umetnosti, otvorena je izložba posvećena motivu blizanaca u afričkoj skulpturi, pod nazivom: IBEĐI: DVA PUTA ROĐENI.
Na otvaranju su se prisutnima obratili: Nj.E. Harold Augustus Koko, Ambasador Nigerije, dr Senka Kovač, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Ljiljana i Boris Pavlić, kolekcionari i vlasnici zbirke koja je izložena u Muzeju, kao i direktorka Muzeja afričke umetnosti, Marija Aleksić, i autorka izložbe Aleksandra Prodanović Bojović.

Na afričkom kontinentu rađa se natprosečno veliki broj blizanaca u odnosu na druge delove sveta. Najveću stopu rađanja blizanaca na svetu ima narod Joruba koji živi na jugozapadu Nigerije. Narod Joruba, kao i druge afričke kulture, pripisuje blizancima natprirodno poreklo i posebnu duhovnu moć. Prema njihovim verovanjima, svaka osoba ima na nebu svog dvojnika. Blizanci su deca koja se rađaju zajedno sa svojim nebeskim parom. Naziv za blizance na joruba jeziku glasi ibeđi ili u prevodu „dva puta rođeni“, što je ujedno i ime božanstva koje ih štiti. Blizanci se smatraju božjim blagoslovima koji donose sreću svojoj porodici, ako se o njima vodi računa i ako su poštovani. Na tim verovanjima zasnovan je kult posvećen blizancima.

Povezana vest:  U Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Pekingu odigrana predstava „Žensko srce u šinjelu“ Mirjane Karanović

Sačuvane skulpture pružaju uvid u jednu izvanrednu ritualno-umetničku praksu, čije vrednosti su upisane u kulturu i sećanje naroda Joruba. Figure blizanaca, koje sa izuzetnim zadovoljstvom prikazujemo na ovoj izložbi, prikupljane su krajem 1970-tih godina u Nigeriji, sa strpljenjem i posvećenošću koji svedoče o kolekcionarskoj strasti i umetničkom osećaju njihovih vlasnika i čuvara, Ljiljane i Borisa Pavlića.
Tokom januara u utvrđenom terminu za porodičnu posetu muzeju – nedelja od 11-13č – biće organizovane kreativne radionice za decu i javno vođenje kroz tematsku izložbu IBEĐI: DVA PUTA ROĐENI.
Izložba traje do juna 2016.
U prilogu je nekoliko fotografija sa otvaranje. Na grupnoj fotografiji (na bini) s leva na desno vide se: Borislav Pavlić (kolekcionar), Marija Aleksić (direktorka Muzeja), Ljiljana Pavlić (kolekcionar), Aleksandra Prodanović Bojović (autorka izložbe), prof. Senka Kovač (Filozofski fakultet u Beogradu) i Nj.E. Ambasador Nigerije, gospodin Harold Augustus Koko.

Povezana vest:  Čuvanje tajni je opasna igra - novi roman Lusinde Rajli u prodaji od 2. marta