govorna mana press

„Govorna mana“ Gorana Markovića u Zvezdara teatru

Predstava „Govorna mana“ pisca i reditelja Gorana Markovića, nakon premijere u Gračanici, biće izvedena pred beogradskom publikom u petak, 12. februara u Zvezdara teatru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
Markovićeva crna komedija imala je premijeru 1997. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji Milana Karadžića, izvedena je više od 200 puta na pozornicama Srbije i regiona, a autor drame je nagrađen na Sterijinom pozorju za najbolji savremeni tekst.
Marković se ovoga puta prihvatio zadatka da, u prodaukciji Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Zvezdara teatra, uz učešće mladih glumaca NPP – Jelene Orlović i Nebojše Đorđevića i istaknutog dramskog umetnika Tihomira Stanića, režira novu adaptaciju svoje predstave.
U drami mladi i uspešni biznismen, za koga se kasnije saznaje da je perspektivni političar, određen da zameni teško obolelog predsednika, angažuje poznatog glumca da mu ispravi govornu manu i generalno dotera za scenski nastup.
Marković je rekao da nema običaj da gleda ili čita ono što je već uradio, ali kada je ponovo pročitao svoju dramu, iznenadilo ga je da tu nije bilo potrebno ništa menjati, nijedno slovo, jer se za 19 godina ništa nije promenilo.
-To je odlično sa stanovišta dramaturgije, ali užasno sa stanovišta života. Ja sam ovaj komad napravio u Miloševićevo vreme, bila je to aluzija na diktatora i na one koji bi hteli da se domognu tog diktatorskog mesta i sada kada to pročitam, shvatam da se ništa nije promenilo. Biće zanimljivo videti kako će publika to da prihvati, jer tekst je isti, ali šta je sa ljudima? -istakao je Marković.
Reditelj je primetio da je i dalje aktuelan trougao „biznis-kriminal-politika“.
-Čudno je što se ništa nije promenilo za 19 godina. Izgleda da je to naš Bermudski trougao od koga nam nema spasa, osim da pravimo predstave i smejemo se tome – kazao je Marković.
Stanić je naglasio da je glumcima uvek zanimljivo da igraju glumce.
-To je uvek dobra prilika da covek pokuša da sakrije ono što u suštini jeste igrajući samog sebe ili nekog ko je sličan njemu samom ili da opet pokuša da razotkrije ili pokuša da kaže neku istinu o sebi koja verovatno nije tačna. Bilo je uzbudljivo kopati po sopstvenim motivima bavljenja ovim poslom i analizirati da li je moguće baviti se ovom profesijom ako se napravi i najmanji moralni prekršaj -rekao je on.
Stanić je izrazio zadovoljstvo što mu predstava pruža priliku da češće odlazi na Kosovo.
Direktor Narodnog pozorišta Priština Nenad Todorović rekao je da je zamolio Markovića da im pomogne u kreiranju nove repertoarske slike, nakon što su u decembru prošle godine dobili svoju scenu u Gračanici, čime su „od političke postali ponovo kulturna institucija“.
-Ovaj komad, napisan pre dve decenije, govori o istim stvarima koje mi, posebno u pozorištu, svakog dana živimo, a to je da je politika neodoljiva, a umetnost može i da se zaobiđe . rekao je Todorović medijima.
On je najavio da će nakon premijere u Zvezdara teatru, prištinsko pozorište gostovati u Orahovcu, Štrpscu, Kosovskoj Mitrovici.
-Ja interno naše pozorište zovem ‘Pozorište Kosova i Metohije’, pozorište celog tog regiona budući da su Srbi razbacani po enklavama i nigde ih nema u velikom broju da bi mogli da kažemo da je ‘to naš grad u kome obitavamo’. Prosto celo Kosovo je naša pozornica – istakao je Todorović.
Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, a „Govorna mana“ je na repertoaru Zvezdara teatra i 17. i 25. februara.

Povezana vest:  Dani Beograda od 16. do 19. aprila

PHOTO: zvezdarateatar.rs