Vienna-Schoenbrunn-castleNa koncertu u Šenbrunu skoro 100.000 posetilaca

 

U vrtovima dvorca Šenbrun, u Beču, u utorak uveče Bečka filhamornija je održala koncert muzike Džona Vilijamsa (John Williams) iz filmskog serijala „Ratovi zvezda“ koji je privukao skoro 100.000 posetilaca.

Osmim tradicionalnim besplatnim koncertom jedne letnje noći dirigovao je austrijski maestro Franc Velser-Mest (Franz Welser-Moest), budući muzički direktor Bečke opere.

Povezana vest:  Zbog velikog interesovanja produženo trajanje izložbe BELGRADE CLUBBING PRINT SESSION

Na muzičkom spektaklu posvećenom „Mesecu, zvezdama i planetama“, uz poznate teme iz naučnofantastičnog serijala, Bečka filharmonija je izvodila i Štrausove (Straus) valcere a iznenađenje večeri bio je američki pijanista ruskog porekla Jefim Bronfman koji je na izveo klaviriski Koncert broj 2 Franca Lista (Liszt).

Na sceni postavljenoj preko puta Neptunove fontane Franc Velser-Mest je izgledao kao da diriguje muzičkim svemirskim brodom, a na džinovskim ekranima sa strane defilovale su slike udaljenih galaksija.

Povezana vest:  Počela obnova Velike scene Narodnog pozorišta

Bečka filharmonija sada je prvi put svirala kompozicije Džona Vilijamsa, jednog od najuglednijih autora filmske muzike.

Ideja je potekla od japanskog maestra Seiđija Ozave koji je trebalo da diriguje koncertom, ali je bio prinuđen da zbog zdravstvenih problema odustane.