tiba_festivalGran pri festivala TIBA za predstavu „Buđenje proleća“

 

Gran pri 8. međunarodnog pozorišnog festivala za decu i mlade TIBA dobila je predstava „Buđenje proleća“ pozorišta „Duško Radović“ u režiji Anje Suše.

Specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije festivalski žiri je dodelio predstavi „U lavirintu seksualnosti“ Poetskog teatra mladih Juventa iz Sarajeva, u režiji Jasne Diklić.

Nagradu za najbolje umetničko dostignuće Srpske sekcije međunarodnog udruženja pozorišta za decu i mlade ASITEŽ dobila je predstava „Gospodar muva“ pozorišta „Boško Buha“ u režiji Đurđe Tešić.

Uručenjem priznanja večeras je u Studentskom parku završena 8. Teatarska internacionalna beogradska avantura.

Povezana vest:  "Zamalek" Dejana Tiaga-Stankovića u prodaji od 3. aprila

Prethodno je izvedena revija malih formi uličnog teatra „Pet kratkih komada“ za najmlađu publiku.

Od 6. juna u glavnom programu festivala učestvovalo je devet predstava, iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Parme, Kopenhagena i Beograda, u selekciji reditelja Nikole Zavišića.

Članovi festivalskog žirija bili su pozorišni poslenici Džeremi Tarner (Velika Britanija), Andrea Valean (Rumunija) i direktorka Gete instituta u Beogradu Juta Gerig (Nemačka).

U žiriju ASITEŽA-a bili su glumac Milutin Milošević, rediteljka Ana Tomović i dramski pisac Maja Pelević.

Prema obrazloženju žirija, Gran pri je dobila „predstava čija je režija bila elegantna i izvanredna, poetična i jasna, lepa i naturalistička“. „Buđenje proleća“ je „kombinacija divnih vizuelnih slika, snažne glume i verne karakterizacije. Dodirnula je našu maštu i emocije. Za poštovanje je i to što su u rad bili uključeni i mladi ljudi. To je novo delo za moderna vremena, nastalo na osnovu maštovite adaptacije starog dramskog teksta“ (Franka Vedekinda), ocenio je žiri.

Povezana vest:  Premijera predstave „Milenijum u Beogradu“ 

Specijalnu nagradu dobila je predstava koja odgovara sloganu ovogodišnjeg festivala „Male forme – veliki sadržaji“.

„Sa vrlo malo scenske tehnike, scenografije i rekvizita ‘U lavirintu seksualnosti’ ipak predstavlja veoma snažno pozorište. Režija je jasna i uzbudljiva, koreografija veoma dobra, težak tekst je adaptiran maštovito i kreativno, mladi glumci su svoje uloge odigrali vrlo energično“, obrazložio je festivalski žiri.

Povezana vest:  Briljantan istorijski roman: Molokaj – Zatočenica raja

Žiri ASITEŽ-a ocenio je da predstava „Gospodar muva“ kroz autentičan generacijski kontekst, sa visokom umetničkom vrednošću, tretira pitanje nasilja među mladima, da je društveno angažovana i da vešto transponuje kultno delo Vilijema Goldinga u sadašnji trenutak. Osnivač i pokrovitelj festivala TIBA je Skupština Beograda, a organizator pozorište „Boško Buha“.