boemiDeset godina od premijere opere „Boemi“ u režiji Protića

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u sredu, 16. juna, biće obeleženo deset godina od premijere opere „Boemi“ Djakoma Pučinija, u režiji Predraga Protića, najavio je danas nacionalni teatar. Kao solisti nastupiće operski prvaci Dušan Plazinić, Suzana Šuvaković Savić, Vladimir Andrić, Predrag Milanović, Vuk Matić, Snežana Savičić Sekulić, Miodrag Matić, Ljubodrag Begović i Nebojša Babić. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Ljiljana Dragutinović. Učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom  Dejana Savića.

Povezana vest:  Glumačka ekipa "Prijatelja" najavila premijeru predstave za 16. februar

Premijera popularne Pučinijeve opere „Boemi“ u režiji Protića, bila je 21. juna 2000. Dirigovao je Bojan Sudjić, scenograf je bio Maksimović, kostimograf Ljiljana Dragović.

Pored Orkestra i Hora Opere nastupao je i Dečji hor RTS-a. Asistent dirigenta je bila Ana Zorana Brajović koja je i vodila binsku muziku. Hor je spremao DJordje Pavlović a asistent reditelja je bila Ivana Dragutinović.

Povezana vest:  BINA izložba „Ponesi svoj projekat“ u Skandinavskom paviljonu

Na premijeri su uloge tumačili: Nikola Kitanovski (Rodolfo), Zoran Aleksandrić (Marsel), Vladimir Andrić (Šonar), Nenad Jakovljević (Kolin),  Višnja Pavlović Drakulić (Mimi), Ana Rupčić (Mizeta), Velizar Maksimović (Benoa), Miodrag Matić (Alsindor), Aleksandar Stamatović (Carinik) i Časlav Bogoinski (Parpinjol).

I publika i kritika su predstavu veoma toplo primili, a stigla su i priznanja: za uloge u ovoj postavci Nagradu Narodnog pozorišta su dobili Drakulić i Aleksandrić, kao i Miodrag Milivojević (za oblikovanje svetla i scenske efekte), dok je Plazinić dobio Pohvalu.

Povezana vest:  Bočelijev spontani koncert na Tajms skveru za beskućnike

Predstava je odigrana 33 puta, pred više od 12.000 gledalaca.