Posle više od trideset godina, slavni Hor bečkih dečaka, jedan od najprepoznatlјivijih kulturnih brendova i “ambasadora” Austrije i grada Beča, nastupiće pred beogradskom publikom, 21. maja u Velikoj dvorani Sava Centra od 20.00 časova.

Hor bečkih dečaka poznat je, kako po jedinstvenom zvuku, tako i po prepoznatlјivoj garderobi – stilizovanim mornarskim odelima. Nјihova umetnost, ali i čista dečija energija, razgalјuju srca slušalaca od Evrope do Japana, od Amerike do Kine, i svuda drugde gde nastupaju.

Hor je osnovan 1498. godine i sve do 1918. godine pevao je, isklјučivo, za carski dvor, na misama, koncertima i privatnim dešavanjima, ali i tokom državnih svetkovina.

Današnji naziv hor nosi od 1922. godine, a od 1926. godine pronose radost horskog pevanja na turnejama širom sveta. Muzičari poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonija Salijerija, Kristofa Vilibalda Gluka i Antona Bruknera sarađivali su sa horom. Braća Jozef i Mihael Hajdn bili su članovi hora Katedrale Sv. Stefana i često su pevali sa carskim horom dečaka.

Povezana vest:  Argentinski umetnik naslikao "Srpsku zastavu": Beograd dobio dva nova murala u okviru projekta „Street Smart 2015"

Danas u horu peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, podelјenih u četiri zasebna hora. Horovi imaju oko 300 koncerata i različitih nastupa godišnje, pred publikom od gotovo pola miliona. Posećuju gotovo sve evropske zemlјe, a česti su gosti i u Aziji, Australiji i Severnoj i Južnoj Americi. Bečki dečaci pevaju nedelјne mise u bečkoj Carskoj kapeli, kao što su to činili od 1498. godine.

Repertoar Hora obuhvata sve od srednjovekovne do savremene i eksperimentalne muzike. Moteti i solo pesme čine srž programa koji se izvode na turnejama, kao i posebni aranžmani tipično bečke muzike, kao što su valceri i polke Lanera i Štrausa, rađeni posebno za Hor.

Povezana vest:  Niz događaja na Kalemegdanu povodom "Dana Beograda"

Hor kao privatna institucija drži sopstvene škole. Gotovo 400 dečaka i tinejdžera između treće i osamnaeste godine uči i vežba u Augartenpaleu, baroknoj palati i nekadašnjem carskom lovačkom domu u Beču. Akademska nastava se odvija u malim grupama. Svi dečaci žive u specijalnom internatu Hora.

Godine 2010. otvorena je i gimnazija za dečake i devojčice. Razvijen je poseban školski program, u saradnji sa Muzičkim akademijama u Beču i Salcburgu, osmišlјen tako da pomogne mladim pevačima da pronađu svoj glas i otkriju i razviju svoje talente.

Fondacija Piringer (ROK Pühringer Privatstiftung) je generalni sponzor Hora bečkih dečaka, uz čiju podršku je izgrađena posebna koncertna sala otvorena decembra 2012. Godine Gala koncertom Hora bečkih dečaka i Bečke filharmonije.

Povezana vest:  Đuro osvaja Ameriku

Na beogradskom koncertu Hor bečkih dečaka predstaviće jedan od svojih najpopularnijih projekata koji nosi naziv Put oko sveta za 80 minuta. Ovaj program je veoma raznovrstan i obuhvata pesme u rasponu od narodnih, preko klasičnih i pop numera, iz svih zemalјa koje je posetio Filijas Fog, junak čuvenog romana Žila Verna, koji je poslužio kao inspiracija za kreiranje ovog programa: to su pesme iz Engleske, Francuske, Italije, Indije, Kine, Japana, Irske i Amerike.

 

Centar beogradskih festivala – CEBEF s ponosom predstavlјa:

Svetska muzička atrakcija – HOR BEČKIH DEČAKA
Dirigent: Luiz đi Godoj

 

Datum 21 maj 2016 20:00

Prostor Velika dvorana

Telefon 220-6060

 

Cene ulaznica: 1500, 2000, 2500, 3000, 3500 dinara