Srdan Golubović, Nikola Ljuca, Nikola Rakočević, Boris Liješević, Branislav Trifunović na festivalu ,,NAKULTIVIŠI SE!“

Festival ,,NAKULTIVIŠI SE!“, u organizaciji udruženja Kulturocilin, okupiće mlade gladne kulture, kulturne radnike i umetnike iz Srbije i regiona. 21. i 22. maja u Klubu Dvorištance u Beogradu, predavači među kojima su Srdan Golubović, Nikola Rakočević, Boris Liješević, Branislav Trifunović, Igor Vuk Torbica, i učesnici festivala umrežiće se u cilju iznalaženja odgovora na pitanje: Kako održati kulturu kao sastavni deo društvene zajednice?

Festival predstavlja pobunu protiv zanemarivanja kulture i umetnosti  i zato teži da preraste u tradicionalnu manifestaciju koja će se održavati svake godine. Nastao je iz želje da mladima iz regiona pruži neophodno nadahnuće za inicijativu, iz želje da ohrabri nezavisne umetnike, podstakne ih na umrežavanje, njihovu svakodnevnicu oplemeni interesantnim saznanjima. U doba kulturne depresije borba za kulturu u formi festivala pogodna je jer pruža ,,za svakog po nešto, za nekoga sve“. Maj, vikend, doza kulture, prostor koji je u zaletu da postane nova umetnička četvrt, poligon zdravog bunta,  visprena predavanja i diskusije, kreativne radionice, regionalno druženje, najpriznatiji umetnici, inspiracija.
Ideja festivala jeste da se stvori ambijent u kome će učesnici biti slobodni da iskažu svoje mišljenje, da se povežu sa kolegama i iskusnim profesionalcima u cilju stvaranja jedne kulturno-umetničke komune.

Povezana vest:  Intrigantna priča iz prošlosti Njujorške gradske biblioteke - "Lavovi sa Pete avenije"

,,Lek za kulturu je komunikacija. Čovek ima potrebu za umetnošću, to je jedna od stvari koje ga razlikuju od životinja. Zato je i za razvoj kulture i umetnosti neophodno da ljudi komuniciraju i čuju jedni druge“ , poručuje glumac Nikola Rakočević, jedan od predavača na festivalu.

Kulturni život danas se odvija stihijski, kontinuitet ne postoji. A šta nam je potrebno kako bi se kultura izmestila iz pasive u kojoj je već dugi niz godina?

Povezana vest:  Knjiga za praznične dane „Zamisli želju za Božić" Kejt Forster u prodaji

,,Potrebno nam je prepoznavanje da je kultura osnovni element identiteta jednog naroda. Potrebno nam je da neko prepozna da je kultura je deo krvne slike društva. Svet je najlepše stvari o Rumuniji naučio upravo kroz novi rumunski film. Moć kulture mnogo je slojevitija, snažnija i dugoročnija od bilo čega drugog. Lek bi bio kada bi neki sistem, vlast i političari počeli da ulažu u savremenu umetnost. Savremena umetnost je dah vremena i ono što govori o trenutku u kome se živi“, objašnjava reditelj Srdan Golubović koji će drugog dana festivala, 22. maja, zajedno sa glumcem Nikolom Rakočevićem i rediteljem Igorom Vukom Torbicom diskutovati na temu ,,Umetnost ne poznaje strah“.

Povezana vest:  Na Svetski dan dečje knjige sjajni popusti u Vulkančiću

,,Kako pozorište može da se protumači i prihvati u skladu sa vremenom u kome  danas živimo? Kako do filma kreativnom slobodom i samostalnom produkcijom? Međusobna sprega budžeta i cenzure. Kako kroz pozorište ne postavljati društveno angažovana pitanja već jasno davati odgovore i izlagati svoje stavove? Da li je kritika konflikt ili podstrek? Diskutujući o ovim pitanjima, želimo da inspirišemo i motivišemo mlade da se uključe i da u skladu sa sloganom festivala ,,za početak, počnu“, poručuje organizacioni tim festivala.

Celokupni program festivala biće podeljen na dva dela: glavni i prateći program. Glavni program sastoji se od intenzivnih predavanja i radionica, a prateći program čine izložbe studenata Fakulteta likovnih i Fakulteta primenjenih umetnosti, projekcije filmova, i muzički program. U okviru festivala biće otvorena samostalna izložba fotografija Tamare Antonović, pod nazivom ,,Čekanje“. Ulaz na sve programe je besplatan.