Ovogodišnje 6. Bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI) završeno juče je svečanom dodelom nagrada u dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Na konkurs je ove godine pristiglo više od 1800 radova u 5 kategorija, od kojih se posebno istaklo dvadeset šest.

Najbolji rad u svim kategorijama, Grand Prix 6. Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza pripao je Filipu Jankoviću i Lani Dapčević (11 godina) iz Male škole umetnosti „Div Art” iz Beograda za maketu „Klupe za uživanciju”.

“Mi smo smislili da to bude riba–klupa, zato što su ribe iz okeana jako šarene i lepe. Belom glinom smo napravili maketu”, kaže Filip Janković.

Ideja ovo dvoje talentovane dece neće ostati na maketi. Njihova klupa biće izrađena u saradnji sa JKP „Zelenilom” i postavljena u Narodnoj bašti u Pančevu, pored BUDI paviljona.

Juče su pored Grand Prix-a dodeljene prve tri nagrade za najbolje radove u svim pojedinačnim kategorijama, izdvajamo prvoplasirane:

  • Pozorište: BUDI ZEMLjA ČUDA – I nagrada: „Alisa u zemlji čuda”, OŠ „Braća Ribnikar”, Neuzina;
  • Vizuelna umetnost: BUDI RAZLIKE I SLIČNOSTI – Stanovnici vrta različitosti: I nagrada: Snežana Vlatković (7. razred), OŠ „Nikola Vukićević“, Sombor;
  • Poster za knjigu omiljenog britanskog autora za decu: I nagrada: Nađa Petrović (2007), OŠ „Stefan Nemanja“, Niš;
  • Film: BUDI LEPOTA RAZLIČITOSTI: I nagrada: „Park je moj“, scenario i režija: Vuk Đorić;
  • Музика: БУДИ ЈЕДИНСТВО РАЗЛИЧИТОСТИ: I награда: „Рокер ћурке“ (Дамир Чизмић, Огњен Јоцков и Стефан Ћошков, 2004.);
  • Slobodna tema: BUDI DRUGAČIJI:
    • I nagrada/vizuelno: Lena Radojičić (2. razred), OŠ „Duško Radović“, Novi Beograd;
    • I награда/литерарно: Звездана Гојковић, (2002), ОШ „Октоих“, Подгорица, Црна Гора;
  • Pohvala za mentorski rad „Ljubiša Divljak“: Aleksandar Mijalković, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Dušan Jerković“ Inđija
Povezana vest:  Opera "Karmen, jedna tragedija" uskoro pred publikom

Ove godine je, po prvi put, uspostavljena saradnja između pančevačkog Internacionalnog karnevala i BUDI-ja. U proteklih par dana, te dve manifestacije imale su zajedničke radionice za decu, a saradnja je krunisana dodeljivanjem maskote Bijenala – Munjevitog Krinofoliona predsednici Asocijacije „Prijatelji Pančeva” – Pančevački karneval Zorani Vladu.

Hor „Vokal kids” i pobednice ovogodišnjeg festivala „Majske muzičke čarolije” su svojim nastupom upotpunili svečanost povodom zatvaranja Bijenala.

Povezana vest:  Koreni urbanizacije srpskog Beograda

6. BUDI počeo je 13. maja i završio se 16. juna. U tom periodu deca su prisustvovala i učestvovala u više od 50 kvalitetnih programa. Gost domaćin bili su Britanska ambasada u Beogradu i Britanski savet, te su mališani imali priliku da se bolje upoznaju sa njihovom kulturom.

Bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI ove godine proslavlja 10 godina postojanja, a upravo završeno šesto izdanje ponudilo je izuzetno zanimljiv program prepun relevantnog sadržaja za decu, ali i atraktivnih programa koje kreiraju sama deca – po čemu je ova manifestacija poznata širom regiona.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama u Sloveniji i Crnoj Gori

Jedan od osnovnih BUDI ciljeva, koji se svake druge godine održava u Pančevu, jeste povezivanje dece različitih kultura sveta, a u tome su mnogo pomogle zemlje gosti–domaćini Bijenala. Dosad su se u ovoj ulozi pojavile Kuba, Mađarska, Japan, Švedska i SAD. Ove države su istovremeno bile gosti festivala, ali i domaćini koji su sa nama učestvovali u kreirenju dela programa.

BUDI podržavaju Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Velike Britanije i British Council, ali i brojne ugledne institucije, inostrani kulturni centri, pozorišta… U organizaciju BUDI-ja uključene su i ostale gradske institucije uz veoma veliku podršku uprave Grada Pančeva.