John SteinbeckArhiva Džona Stajnbeka na prodaju

 

 

Pisma, rukopisi, knjige i fotografije dobitnika Nobelove nagrade za književnost Džona Stajnbeka (John Steinbeck) naći će se na aukciji 23. juna u Njujorku.

Aukcijska kuća Blumsberi okšens (Bloomsbury Auctions) saopštila je da piščeva arhiva potiče iz stana u kojem je živeo do svoje smrti, 1968.

Stajnbekove stvari mogle bi da donesu između 200.000 i 250.000 dolara.

Povezana vest:  Koncert studenata FMU, Šubert okteta, u Gvarneriusu

U ponudi su između ostalog govor koji je pisac održao 1962. na uručenju Nobelove nagrade, kao i njegovi brojni čitki rukopisi na žutom papiru. Kupci će moći da licitiraju i za nekoliko njegovih neobjavljenih dela.

Stajnbekova lična biblioteka, koja sadrži oko 800 knjiga, od kojih mnoge nose njegov potpis ili pečat, procenjena je na sumu između 15.000 i 20.000 dolara i biće prodata u kompletu.

Povezana vest:  Najtraženiji naslov za najmlađe čitaoce: 100 Sizifovih pravopisnih pravila

Džon Stajnbek (1902-1968) spada u najznačajnije američke pisce 20. veka. Napisao je 27 romana, od kojih su mnogi imali filmsku ili pozorišnu adaptaciju.

U njegova najpoznatija dela spadaju „Miševi i ljudi“, „Plodovi gneva“, „Crveni poni“, „Zima našeg nezadovoljstva“ i „Istočno od raja“.

Godine 1939. dobio je Pulicerovu (Pulitzer) nagradu za beletristiku za roman „Plodovi gneva“. Reditelj Džon Ford (John) dobio je Oskara za filmsku adaptaciju te knjige.

Povezana vest:  Direktan prenos „Aide“ sa scene Metropolitena u bioskopima „Cineplexx“ 15. decembra

Na aukciji u Njujorku naći će se i Stajnbekove lične stvari – kožna fotelja, globus, lule, naočare za čitanje i novčanici.