Gijom Muso Devojka iz BruklinaVulkan izdavaštvo predstavlja najnoviji roman jednog od najčitanijih svetskih autora Gijoma Musoa- Devojka iz Bruklina.

Već dugi niz godina, napetost i istraživanja važan su deo romana Gijoma Musoa. U novoj knjizi autor je istraživao efekat leptira- kako naizgled beznačajni događaji imaju nepredvidive i razorne efekte na živote ljudi.

Glavna heroina, oko čijeg prisustva, odnosno odsustva, je izgrađen ceo roman, čini ovu priču jedinstvenom. Iako je svi traže- niko ne zna ko je ona u stvari. Onaj ko devojku iz Bruklina najbolje poznaje je, u stvari, sam čitalac, jer jedini drži sve karte u rukama.

Povezana vest:  Dečja filharmonija na turneji po Srbiji povodom meseca muzike

Srž priče čine ženske figure, iako potragu za devojkom vrše dva muškarca. Te ženske figure su dame koje vole slobodu, rešene su da uspeju u svojim naumima i otpornije su od muškaraca koji učestvuju u priči: mlada žena koja odbija da bude žrtva, novinar-istraživač koju pokreću etika i razumevanje, dve sestre koje su oterale muškerce iz svojih života…

Gijom Muso često citira Aleksandra Solženjicina: Naša sloboda je izgrađena od onoga što drugi ne znaju o nama” i kaže da nas, ako se zbog nečega osećamo krivim, najviše  zabrinjava pojavljivanje stvari iz prošlosti za koje smo mislili da su zaboravljene. Nekada je tanka linija između nevinosti i krivice, istine i laži, događaja o kojima izveštavaju mediji i stvarnosti.

Odlomak iz knjige

Jasno se sećam tog poslednjeg trenutka sreće. Bili smo zagledani u more, dok se horizont presijavao, a Ana mi je postavila pitanje: „Da li ćeš me voleti i ako saznaš da sam učinila nešto strašno?“

Kako biste vi odgovorili? Ana je bila ljubav mog života. Trebalo je da se venčamo za tri nedelje.

Naravno da ću je voleti, šta god da je uradila. Barem sam tako mislio, ali ona je grozničavo preturala po torbi pre nego što je iz nje izvukla tablet i pokazala mi fotografiju na ekranu.

„To sam ja učinila.“

Gledao sam u njenu tajnu, šokiran, svestan da naši životiviše nikada neće biti isti. Ošamućen, ustao sam i otišao bez reči. Kada sam se vratio, bilo je prekasno: Ana je nestala. I od tada ne prestajem da je tražim.

 

Povezana vest:  Kolundžija 1. avgusta na Festivalu Emilia Romanja u Italiji