Čuveni operski festival posvećen delima kompozitora Riharda Vagnera u Bajrojtu kod Minhena počeće u ponedeljak uz pojačane mere bezbednosti posle napada.

Organizatori festivala saopštili su danas da su zbog napada u Minhenu otkazali svečano otvaranje te muzičke smotre već će odmah početi s programom.

Deset osoba, uključujući i napadača, poginulo je sinoć u pucnjavi u tržnom centru Olimpia u Minhenu.

Povezana vest:  Bestseler Damin gambit konačno u prodaji

Na festivalu se ove godine očekuje oko 30 predstava, među kojima „Tristan i Izolda“ i „Sumrak Bogova“.

Festival u Bajrojtu svake godine posećuje nemačka kancelarka Angela Merkel, koja ove godine zbog obaveza neće doći, naveli su organizatori.

Festivalom upravlja fondacija na čijem čelu su dve Vagnerove praunuke – Eva Vagner-Paskije i njena polusestra Katarina Vagner.

Povezana vest:  Epske priče o dobu Vikinga – „Kraljevi reka: Nova istorija Vikinga od Skandinavije do Puteva svile“ u prodaji od 23. marta

Opersku kuću u Bajrojtu, gradiću kod Minhena, Rihard Vagner je podigao još 1876. godine, kako bi imao adekvatan prostor za izvođenje svojih epskih dela kao što je ciklus „Prsten Nibelunga“.Pozorište, koje je nazvano „Bajrojt festšpilhaus“, otvoreno je te godine premijernim izvođenjem kompletnog ciklusa.

Potražnja za ulaznicama za festival je tolika da gledaoci na njih čekaju i do deset godina.

Povezana vest:  "Merlinkina ispovest" sutra u Domu omladine Beograda