Regionalna dečja filharmonija  (United Children’s Philharmonic Orchestra) nastavlja svoju turneju velikim koncertom u Beogradu, 26. avgusta na Stadionu Tašmajdan sa početkom od 20:30 časova, u okviru Noći muzike. Posle uspešnih nastupa u Ljubljani i Zagrebu, beogradsku publiku očekuje orkestar sačinjen od mladih muzičara iz Beograda, Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Skoplja, a posebno za ovaj koncert dirigent će biti maestro Bojan Suđić, vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici: izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS, šef dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Radio-Televizije Srbije, rezidencijalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, redovni profesor dirigovanja, šef Katedre za dirigovanje i šef Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Povezana vest:  Urnebesni nastavak bestselera "Zagonetna potraga" Uroša Petrovića!

Repertoar koncerta biće sačinjen od brojnih omiljenih filmskih hitova, kao i numera iznenađenja. Ulaz je slobodan.

Regionalnu dečju filharmoniju osnovala je fondacija “Deca deci” u cilju razvoja muzičkog znanja dece iz regiona, čime se doprinosi kulturnoj razmeni među najmlađima. Letnjoj  turneji prethodilo je usavršavanje orkestra u Ljubljani, na letnjoj akademiji “Branimir Slokar” koja je jedna od najposećenijih letnjih akademija u Evropi u oblasti klasične muzike, a prvi koncert održan je 10. avgusta u koncertnoj dvorani hotela Grand Union u okviru Ljubljanskog festivala. Usledio je koncert u Zagrebu 11. avgusta u Letnjem kinu Gradac. Posle Beograda turneja se nastavlja u drugim gradovima regiona. Regionalna dečja filharmonija svoj prvi nastup imala je 2015. godine u Beogradu, kada je orkestar prvi put nastupao u Kolarčevoj zadužbini na tradicionalnom Novogodišnjem  gala koncertu, pod dirigentskom palicom Žive Ploj Peršuh.

Povezana vest:  Koliko dobro poznajete svoje komšije?

Fondacija “Deca deci” pored regionalne ima  i Dečju filharmoniju koja je osnovana jos 2007. godine, čiji su članovi talentovani đaci nižih i srednjih muzičkih škola u Srbiji, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Neki od njih su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije „Deca deci“. Ovog leta pokrenut je i projekat „Dečja filharmonija na tockovima “ u okviru koga je orkestar nastupao  uspešno i u gradovima širom Srbije, što je izazvalo veliko interesovanje mnogih predstavnika lokalnih zajednica i publike, a u planu je i nastavak te turneje. Takođe, fondacija „Deca deci“ u saradnji sa fondacijom “Novak Đoković” se bavi podsticanjem muzičkog razvoja dece u najranijem uzrastu, kroz projekat “ Muzičke igraonice “ i  “ Da li imaš žicu za muziku? “ tj. kroz  javne časove muzike u cilju edukacije dece predškolskog uzrasta i promocije značaja muzićkog obrazovanja.

Povezana vest:  „Dan šesti” Rastka Petrovića u prodaji