Izdavačka kuća „Dereta“ objavila je biografsku knjigu „Dve srpske sultanije“ autora Nikole Giljena o dvema zaboravljenim heroinama srpskog srednjeg veka.

Preko ovih dveju biografija ispričana je priča o srpsko-osmanskim odnosima u 14. i 15. veku, ali i o poslednjem periodu srpske srednjovekovne istorije, u vreme kada je Srbija postojala kao država (1389-1459) kao i u prvim decenijama njene istorije pod osmanskom okupacijom (1459-1487).

Povezana vest:  Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostuje 13. februara sa autorskim projektom Andraša Urbana „Čas anatomije“

Knjiga „Dve srpske sultanije predstavlja dve paralelne biografije srpskih princeza – Olivere Lazarević (1373-1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice i Mare Branković (1418-1487), kćeri despota Đurđa Brankovića i despotice Jerine.

Ove dve srpske princeze bile su bliske rođake i savremenice. U veoma dramatičnim trenucima srpske srednjovekovne istorije prva je postala supruga osmanskog sultana Bajazita I, a druga sultana Murata II.

Povezana vest:  Roman koji budi emocije: „Pčelar iz Alepa” u prodaji

Ovo su dva jedinstvena slučaja u našoj istoriji da su srpske princeze postale supruge vladara jedne velike i moćne imperije u usponu, a tada je to bilo Osmansko carstvo.

U knjizi su veoma detaljno proučene istorijske uloge dveju „srpskih sultanija“ u vreme njihovih brakova sa osmanskim sultanima, kao i tokom godina kada su bile aktivne u društvenom ili političkom životu srpske despotovine, posle povratka u otadžbinu.

Povezana vest:  Jelena Bačić Alimpić potpisuje novu knjigu 12. februara u knjižari Delfi SKC u 17 sati

Na stranicama, koje se čitaju poput najuzbudllivijeg romana, ukazano je na brojne sličnosti, ali i razlike u njihovim životnim sudbinama.

Razjašnjene su gotovo sve nedoumice u vezi sa ovim dvema istorijskim ličnostima koje se i danas spominju u istorijskoj literaturi.