Godine 1966. Austrija i tadašnja SFRJ potpisale su sporazum o zapošljavanju jugoslovenskih radnika u Austriji radi rešavanja pitanja manjka radne snage u Austriji. Povodom 50-ogodišnjice potpisivanja ovog sporazuma udruženje „JUKUS“ iz Graca prikazuje izložbu „Pod tuđim nebom“ u Etnološkom muzeju u Beču. Ova izložba predstavlja veliki doprinos ovogodišnjem jubileju i upriličena je na osnovu dokumentacije, snimaka i razgovora sa svedocima.

Povezana vest:  IZLOŽBA PRINCA MIHAILA OD JUGOSLAVIJE U OPERI I TEATRU MADLENIANUM

Jugoslovenski radnici su dali značajan doprinos izgradnji autoputeva, Bečkog metroa, Bečkog internacionalnog centra i mnogih drugih građevina koje su uticale na modernizaciju Austrije i Beča. Narednih godina nakon potpisivanja sporazuma pored organizovanog dolaska mnogi građani u potrazi za poslom počinju da dolaze u spostvenoj organizaciji, zbog jednostavnih uslova za ulazak u zemlju i geografske blizine. U vreme ekonomskog procvata u Austriji preduzeća dočekuju radnike raširenih ruku. Početkom 70-ih godina jugoslovenski radnici osnivaju sportska i kulturna udruženja, uključujući i sopstvenu fudbalsku ligu.

Povezana vest:  U prodaji edukativne mozgalice BrainBox

Udruženje iz Graca težište izložbe stavlja na organizovanost i aktivnosti srpskih migranata kao i njihovu saradnju sa austrijskim institucijama. Prikazan je život jugoslovenskih radnika u Austriji do danas, pri čemu je posebna pažnja posvećena iskustvima njihove dece rođene u Austriji.

Izložba se može posetiti u Beču od 2. do 16. oktobra, a posle gostovanja u Beču biće dostupna posetiocima u Gracu, Klagenfurtu i Kapfenbergu.

Povezana vest:  Prošlost krije ključ razumevanja sadašnjosti i budućnosti - "Pandorina poruka" u prodaji od 12. maja

PHOTO: JUKUS i WienTourismus/Christian Stemper