Nova koncertna sezona Beogradske filharmonije pod nazivom „Samo muzika – jer doživljaj nema cenu“, počinje 23. septembra i to koncertom iz ciklusa „Za zaljubljene“.

Ljubavnu tematiku otvara kompozicija „10 000 stvari“ Aleksandre Vrebalov i Džona Kinga, stvaralačkog i partnerskog dua, nastala kao porudžbina Beogradske filharmonije.

Pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, na meniju „za zaljubljene“ nalaze se dela Šrekera i Čajkovskog, kao i Sibelijusov violinski koncert u izvođenju Kolje Blahera, nekadašnjeg koncertmajstora Berlinske filharmonije.

Novu koncertnu sezonu obeležava projekat pet porudžbina srpskim kompozitorima kojim Beogradska filharmonija želi da da svoj doprinos razvoju savremene srpske muzike.
Izabrani su autori različitih generacija i stilskih opredeljenja koji su za Beogradsku filharmoniju stvorili dela u skladu sa tematskim ciklusima koji će obeležiti filharmonijsku sezonu 2016/2017.

Povezana vest:  Izdanja Kreativnog centra između dva sajma knjiga

Kao prvo u nizu je delo istaknute kompozitorke Aleksandre Vrebalov, koja živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

O nastajanju nesvakidašnjeg i jedinstvenog ostvarenja kao proizvoda zajedničkog životnog i stvaralačkog procesa, Aleksandra Vrebalov i njen partner i kolega, američki kompozitor Džon King su rekli da su „radeći na ‘10.000 stvari’ želeli da istraže ideje o autorstvu, svojini i kreativnom procesu bez definisanog ‘ja’, preispitujući koncept individualosti i ličnog stila u umetnosti“.

Povezana vest:  Festival sireva drugog vikenda oktobra u Mikser Houseu

„Naše zajedništvo je tako postalo suštinski deo metoda rada na komadu“, objasnili su autori kojima je posebno uzbudljiva bila činjenica da će se njihovi individualni muzički izrazi stopiti i stvoriti sasvim nov, poseban jezik.

„Suštinski kvaliteti koje smo negovali u procesu stvaranja ‘10.000’ stvari su prihvatanje, poverenje, radoznalost, mašta, otvorenost i radost“, rekli su kompozitori.
Filharmonijski „zaljubljenici“ uživaće još i u „Nokturnu“ iz opere „Udaljeni zvuk“ Šrekera, kao i u simfonijskoj interpretaciji tragične sudbine „Frančeske da Rimini“ Čajkovskog, ovekovečene u Danteovoj „Božanstvenoj komediji“.

Povezana vest:  17. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“

Sibelijusov Koncert za violinu i orkestar predstavlja jedno od najlepših dela za ovaj instrument, a čuveni Kolja Blaher će ga izvesti na svom Stradivariju, najavila je Filharmonija.

U sezoni 2016/2017 Filharmonija nastavlja da svira „Za zaljubljene“, „Za početnike“, „Za znalce“, „Za avanturiste“ i „Za megalomane“.

Celokupna koncertna sezona je rasprodata, a nakon velikog uspeha sa ciklusom ponovljenih koncerata „Filharmanija-zato što jednom nije dovoljno“, i u ovoj sezoni Beogradska filharmonija će predstaviti svoj izbor najinteresantnijih programa.