Ljubitelji klasične muzike sigurno su upoznati sa radom impozantnih muzičara Andreasa Šola i Edina Karamazova, tako da će prava poslastica jesenje koncertne sezone biti njihov zajednički nastup 29. septembra u 20h u Kolarčevoj zadužbini. Ova dva velikana iza sebe već imaju veoma uspešnu saradnju, a u Beogradu će predstaviti repertoar bogat raskošnim melodijama koje sežu od renesanse i tradicionalnih pesama Engleske, preko Baha i Hendla, sve do kompozicija legendarnog kubanskog gitariste i kompozitora Lea Brauera.

Edin Karamazov nezvanično važi za „drugog najpoznatijeg lautistu na svetu“. Najpoznatiji je Sting, ali kako Edin u šali kaže, „ne zbog talenta“. Čuveni muzičar oživeo je rad renesansnog lautiste Džona Daulenda u saradnji sa Karamazovim i vratio u žižu muzičke javnosti neke davno zaboravljene melodije. Njihov album „Songs from the labirynth“ doživeo je odlične reakcije kritike, ali i publike, sa dva miliona albuma prodatih u prve dve nedelje, a dospeo je i do top lista pop muzike u Engleskoj i Americi. A njihovo poznastvo datira još sa početka devedesetih i obeleženo je simpatičnom anegdotom- Sting je izrazio želju da Karamazov nastupi na rođendanu njegove supruge, što je Karamazov odbio uz obrazloženje da nije „istrenirani majmunčić koji svira na rođendanima“.

Povezana vest:  Tikkurila i Beogradski festival igre pozivaju vas da naučite osnovne baletske korake

Vešt interpretator i tehničar na brojnim ranim i savremenim žičanim instrumentima, izuzetni resitalista Edin Karamazov je nastupio u brojnim dvoranama uključujući amsterdamski Konserthebau, londoski Vigmor Hol, berlinska Filharmonija i bečki Koncerthaus, između ostalih.  Za njega kažu da je „najuzbudljiviji i najharizmatičniji lautista današnjice“, na šta on odgovara da nije ni harizmatičan ni uzbudljiv, već bombastičan, kakav će biti i njegov nastup. Karamazov je bio i ostao miljenik publike, između ostalog i zbog njegove iskrene ljubavi prema muzici i neposrednosti u nastupu. Donedavno je voleo i da zasvira na ulici, jer kako kaže „Moj zadatak je dati muziku ljudima. Po meni je potpuno pogrešno davati muziku nekakvom sedmočlanom žiriju, a nije ni dovoljno ono što sam ja radio zadnjih godina, svirati samo u koncertnim dvoranama… Dubrovački Stradun je najbolja koncertna dvorana, on je sav jedna pozornica… Beskućnik si, trubadur, čergar, kako god to nazvali, ali muzika je tu pre svega.“

Povezana vest:  SVETSKI HIT ZA DECU PRVI NA PUT NA SRPSKOM JEZIKU U IZDANJU BOOKE

Andreas Šol je nemački pevač koji važi za jednog od najboljih kontratenora današnjice i vodećih interpretatora baroknog repertoara. Rođen je u porodici pevača, i od detinjstva je nastupao u horu, a već sa 13 godina njegov put ka zvezdama bio je zacrtan kada je izabran između 20 000 drugih horista da izvede solo na Misi u Rimu, a tom prilikom je upoznao i Papu. Samo četiri godine kasnije, isključivo na osnovu snage i kvaliteta njegovog glasa, ponuđeno mu je mesto u Schola Cantorum Basiliensis, instituciji koja obično prima samo postdiplomce. Kasnije je nasledio svog mentora i postao profesor u ovoj prestižnoj instituciji.Ovaj pevač danas redovno nastupa na scenama najvećih svetskih operskih kuća, kao i na koncertnim pozornicama, izvodeći nešto raznovrsniji reperotar. Značajne operske role ostvario je u velikim operskim kućama poput Frankfurtske opere, Teatra Champs-Elysées, te na festivalima kao što su Festival u Salcburgu. Tokom svoje uspešne karijere imao je priliku da sarađuje sa Berlinskom filharmonijom, Njujorškom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, kao i sa svim vodećim svetskim baroknim orkestrima.

Povezana vest:  Večeras premijera Oskara Vajlda u Narodnom pozorištu

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 500, 700 i 900 dinara.