BEOGRADSKI VIKI-MARATON ZA SLOBODU MEDIJA

///BEOGRADSKI VIKI-MARATON ZA SLOBODU MEDIJA

BEOGRADSKI VIKI-MARATON ZA SLOBODU MEDIJA

OBC Transeuropa, u saradnji sa Vikimedijom Srbije i uz podršku Vikimedije Italije, organizovaće 21. novembra uređivački maraton Wiki4Media Freedom (Viki za slobodu medija) posvećen obogaćivanju sadržaja Vikipedije iz oblasti medijskih sloboda. Maraton će se održati u prostorijama beogradskog Impact Hub-a (Makedonska 21) od 10 do 14 časova.

Maraton Viki za slobodu medija ima za cilj podsticanje saradnje između aktivista za slobodu medija, novinara i dobrovoljaca koji uređuju Vikipediju, radi poboljšanja dostupnosti kvalitetnih sadržaja na temu slobode izražavanja i medijskog pluralizma, u okviru najveće slobodne internet enciklopedije.

Povezana vest:  RUSKI CARSKI BALET SA IZUZETNOM PREDSTAVOM IZ "ZLATNOG FONDA"

Događaj koji će okupiti aktiviste, novinare, medijske stručnjake i nekolicinu iskusnih vikipedijanaca, zamišljen je kao višečasovno kolektivno kreiranje članaka vezanih za neke od najaktuelnijih problema sa kojima se suočavaju medijski sistemi evropskih zemalja, kao što su transparentnost vlasništva nad medijima, koncetracija medija, pristup informacijama od javnog značaja i autocenzura. Posebna pažnja biće posvećena situaciji po pitanju medijskih sloboda u Srbiji i ostalim zemljama jugoistočne Evrope.

Povezana vest:  Nikola Golubović laureat nagrade „Vip iskorak“

Nakon kratkog uvodnog izlaganja, propraćenog tutorijalom o načinu kreiranja sadržaja na Vikipediji, uslediće višečasovna uređivačka aktivnost tokom koje će iskusni vikipedijanci zajedno sa ostalim učesnicima raditi na stvaranju novih članaka, proveravanju izvora i referenci, kao i dopunjavanju informacija koje nedostaju.

Ovaj događaj, koji se realizuje u okviru projekta European Centre for Press and Media Freedom, predstavlja nastavak inicijative koju je OBC Transeuropa pokrenuo prošle godine u saradnji sa Vikimedijom Italije, a u sklopu GLAM projekta, usmerenog ka dvosmernoj saradnji sa institucijama kulture zainteresovanim za saradnju sa Vikimedijom u širenju slobodnog znanja.

Povezana vest:  Dvotomna antologija vampirskih priča srpskih autora

Za prijavljivanje za učešće u maratonu otvorena je registracija na ovom linku. Broj učesnika je ograničen.

By | 2016-11-13T14:33:50+00:00 novembar 13th, 2016|Kultura|0 Comments

Leave A Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.