Predstava „Henri Šesti“, po tekstu Vilijama Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića, biće izvedena 50. put 18. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u okviru revije predstava „Šekspiru u čast“, najavio je danas nacionalni teatar.
U ovoj tragikomediji sa elementima groteske, naslovnu ulogu tumači Hadži Nenad Maričić, a u velikom ansamblu su i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Ričard Plantadženet), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Miloš Vojnović (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Lord Talbot), Dejan Karlečik (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Arka).
U predstavi, koja je premijerno izvedena 11. maja 2012. godine u čuvenom Glob teatru u Londonu, u okviru „Kulturne olimpijade“, sudeluju i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Ilija Pavlović (harmonika).
„Henri Šesti“ je urađen u koprodukciji sa Fondom „Laza Kostić“ i Glob teatrom.
Na 7. Pozorišnom festivalu „Teatar u jednom dejstvu?, održanom od 5. do 10. oktobru 2012. godine u Mladenovcu, „Henri Šesti“ je proglašen najboljom predstavom.
Na matičnoj sceni i gostovanjima predstavu je do sada videlo više od 12.000 posetilaca.
 

Povezana vest:  Uskoro 21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici