olivera-mudrinicPrva dobitnica novoustanovljenog priznanja – Svečane povelje UNIMA centra Srbije je Olivera Mudrinić, izvršna direktorka Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Svečana povelja dodeljuje se za „razvoj i negovanje teatrološke misli na međunarodnom planu“.

Upravni odbor UNIMA centra Srbije odlučio je da dodeli ovo značajno priznanje na predlog Pozorišnog muzeja Vojvodine, a u obrazloženju se između ostalog ističe „nemerljiva uloga Olivere Mudrinić u umetničkom oblikovanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici i stalnom traganju za novim pozorišnim sadržajima i formama takmičarskog programa, na predstavljanju nacionalnog lutkarstva pojedinih zemalja, izdavaštvu, a pre svega u organizaciji Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade“.

„Tokom proteklih deset godina i jedanaest festivala jedino sam se trudila da svoj posao radim najbolje što mogu i zaista nikad nisam razmišljala o priznanjima i nagradama. Utoliko me je ova vest više iznenadila.

Povezana vest:  Laguna na Novosadskom sajmu knjiga

Moram da kažem, a nadam se da neću biti pogrešno shvaćena, da je za mene uspešno realizovan projekat i dalje najveća nagrada i ono što mi pričinjava najveće zadovoljstvo. Ponosna sam na sve festivale, na sve do sada održane međunarodne teatrološke konferencije, na dvadeset objavljenih knjiga, uključujući tu monografije i zbornike, niz izložbi, uspešnu dugogodišnju saradnju s brojnim institucijama i pojedincima u zemlji i inostranstvu i još mnogo toga što sam sa saradnicima uspela da ostvarim od 2006. do danas. Smatram da sam zapravo imala sreću i privilegiju da upravo ja budem spona koja je omogućila da se sve to desi i verujem da je moj odnos prema poslu odraz svesti o tome. Pretpostavljam da je upravo to ono što nije moglo da ne da rezultate i prođe nezapaženo.

Povezana vest:  Održana promocija knjige "Urnebesna fizika"

Istakla bih, na kraju, da sam izuzetno počastvovana odlukom Upravnog odbora UNIMA centra Srbije, pre svega jer je to odluka dokazanih umetnika i stručnjaka, koji su svoje živote posvetili lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu i mlade. Jedno je sigurno – nema većeg priznanja od onog koje dolazi od kolega“, izjavila je povodom nagrade Olivera Mudrinić.

Povelja će laureatkinji biti uručena 29. novembra u 20 časova, u Malom pozorištu „Duško Radović“, na svečanom otvaranju 47. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

UNIMA centar Srbije deo je svetske mreže Međunarodnog udruženja lutkara UNIMA (Union Internationale de la Marionnette – International Puppetry Association), osnovanog daleke 1929. godine u Pragu.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici – jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, koji je po dvadeset i treći put održan od 25. do 30. septembra, predstavio je i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Povezana vest:  Premijerno izvedena interaktivna predstva In his Mind (Igra uma)

Reč je o festivalu specifične fizionomije, koji je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.