Vikimedija Srbije u subotu, 3. decembra obeležava 11 godina od osnivanja ogranka ove neprofitne organizacije u Srbiji. Proslava će se održati u prostorijama Vikimedije Srbije, Dečanska 4, od 18 časova.

Vikimedija Srbije je neproftina organizacija, osnovana sa ciljem promocije i podržavanja stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Udruženje je nastalo 3. decembra 2005. godine pod imenom Vikimedija Srbije i Crne Gore i tada je to bio peti ogranak Zadužbine Vikimedija u svetu po redosledu osnivanja. Sada postoji više od 40 ogranaka i 70 korisničkih grupa.

Povezana vest:  Otvorene 61. Dubrovačke letnje igre

Danas Vikimedija Srbije broji oko 40 redovnih članova i skoro 200 pridruženih koji učestvuju u brojnim lokalnim projektima i aktivnostima organizacije.

Vođeni idejom da Vikipediju predstave akademskoj publici kao novu platformu za obrazovanje, članovi Vikimedije i urednici Vikipedije postigli su za ovih 11 godina velike rezultate, među kojima je i uvođenje Vikipedije u kurikulum za drugi razred srednje škole.

Povezana vest:  Međunarodni bijenale umetničkog dečijeg izraza BUDI raspisao konkurs za radove na temu “Male ludosti – velike mudrosti”

Pored Obrazovnog, razvija se i GLAM program od 2012. godine, sa ciljem ostvarivanja dvosmerne saradnje sa institucijama kulture (muzejima, galerijama, bibliotekama, arhivima…) u promociji kulturno-istorijskog nasleđa na najvećoj svetskoj enciklopediji.

Prikuplja se slobodan sadržaj kroz foto-konkurse, obučavaju se bibliotekari da uređuju Vikipediju, pruža se podrška manjim projektimaa, organizuju se konferencije o širenju slobodnog znanja.

Povezana vest:  Vešto isprepletene misterija i drama u uzbudljivom romanu Kejt Morton "Kuća u Rivertonu"

Pozivamo vas da zajedno sa nama proslavite uspešnih 11 godina širenja slobodnog znanja u Srbiji. Proslava se organizuje u prostorijama Vikimedije Srbije u subotu, 3. decembra od 18 časova.

Prikazaćemo koje smo sve projekte realizovali u 2016. godini, proglasićemo najuspešniji projekat i predstaviti planove i očekivanja za narednu godinu. Prisutnima će se obratiti predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković.