hajduk_u_beogradu-gradimir_stojkovic_vLegendarni serijal ponovo među nama!

Gligorije Pecikoza Hajduk dolazi iz sela u Beograd i polazi u osmi razred. Trudi se da bude prihvaćen i kao izvanredan košarkaš, i kao dobar drug, i kao odličan đak, i kao odgovoran sin. Rastrzan između novih iskustava i osećanja, Hajduk će se nositi sa raznim preprekama i otkriti da postoji sila koja sve može da promeni i uzburka: ljubav…

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za MAJ 2010.

Nagrađivan i obožavan, ovaj kultni roman o odrastanju, uklapanju i o nedoumicama mladih i nakon više od trideset godina nosi u sebi univerzalne poruke o prijateljstvu i zajedništvu. Važan kao prekretnica u domaćoj književnosti za decu i mlade, „Hajduk u Beogradu“ i danas nas podseća na nezamenljivost iskrenosti i poštenja.

Gradimir Stojković piše pesme, pripovetke i romane. Najpoznatiji romani: „Hajduk u Beogradu“ (nagrada za najbolje književno delo za mlade Politikinog zabavnika, 1985), „Hajduk protiv vetrenjača“, „Hajduk sa druge strane“ (nagrada za najbolje književno delo za decu, „Neven“ 1991), „Hajduk na Dunavu“ (nagrada dečjeg žirija „Dositejevo pero“ za 1999)… Sve njegove knjige imale su nekoliko izdanja. Pesme i priče su mu prevođene na engleski, francuski, italijanski, nemački, ruski, slovački, bugarski, rumunski, mađarski, makedonski i slovenački jezik.

Povezana vest:  17. Beogradski festival od 21. marta - 12. aprila, a pre toga revija filmova Dani igre u Kinoteci od 29. januara

„Hajduk u Beogradu“ možete pronaći od 7. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.