Jevgenij Kasperski, predsednik i izvršni direktor kompanije Kaspersky Lab, učestvovaće u projektu „Antarctic Biennale“, kreativnom putovanju koje će spojiti umetnike, naučnike i tehnološke vizionare iz celog sveta, kako bi istražili i stvorili unverzalnu kulturnu budućnost za Antarktik. Kompanija Kaspersky Lab aktivno podržava ovaj projekat, koji ima za cilj da sve učesnike povede na 12-dnevnu ekspediciju od Argentine do Antarktika i nazad. Svaki član ekspedicije biće svedok i deo procesa stvaranja umetnosti.

Umetnička ekspedicija, koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, počeće 16. marta 2017. godine iz mesta Ušuaja (Ushuaia), najjužnijeg grada na svetu, gde će se učesnici ukrcati na istraživački brod „Akademik Ioffe“. Tokom iskrcavanja na različite lokacije na Antarktiku, umetnici će privremeno postavljati umetničke eksponate ili imati umetničke izvedbe. Neke od tema ovih umetničkih dela biće mobilnost, prostorna proporcionalnost, ekološka kompatibilnost, umetničko izražavanje, i druge. Svi eksponati koji budu uzloženi tokom ekspedicije biće uklonjeni i vraćeni na brod nakon završetka ekspedicije, i nastaviće svoj „život“ u svetskim muzejima i umetničkim galerijama.

Povezana vest:  NOĆ MUZEJA, Izložba Arhitektura Bauhausa

„Antarktik je poslednja teritorija koja je zaista slobodna i koja predstavlja model za budućnost, a prema Antarktičkoj povelji iz 1959. godine (Antarctic Treaty) i drugim međunarodnim sporazumima, ograničena je na kreativne aktivnosti i naučna istraživanja za dobrobit čovečanstva”, izjavio je Aleksandar Ponomarev, vođa ovog projekta koji je ujedno i umetnik, mornar i filozof. „Antarktik je kontinet koji može da podstakne ljude da razmišljaju o budućnosti čovečanstva i kulture, pružajući mogućnost za stvaranje novih pogleda na život na našoj planeti”.

Među umetnicima koji će učestvovati na projektu „Antarctic Biennale“ nalaaze se Tomas Saraceno, Ženg Enli (Zhang Enli), Lara Favareto (Lara Favaretto), Metju Riči (Matthew Ritchie) i Hani Rašid (Hani Rashid).

Povezana vest:  Da li ste se spakovali? 7 naslova za lepši odmor

Aleksandar Ponomarev smatra da će ovo putovanje biti „revolucionarno” i da predstavlja „jedinstven sociološko-kulturni fenomen”. On je još prokomentarisao: „Umesto uobičajenih lokacija na kojima prikazujemo našu umetnost, suočićemo se nepristupačnim ledom na Antarktiku. Umesto pompeznih apartmana, bićemo smešteni u brodskim kabinama. Umesto haotičnog kreativnog lutanja, povezaćemo se sa veličanstvenom prirodom i proširićemo naše vidike i svest kroz dijaloge sa naučnicima, vizionarima i tehnološkim invoatorima”.

Komentarišući svoje putovanje na Antarktik, predsednik i izvršni direktor kompanije Kaspersky Lab, Jevgenij Kasperski, izjavio je: „Podržavali smo i ranije ekspedicije na Antarktik ali će ovo definitivno biti najveći projekat za nas na ovom kontinentu. Mislim da je ovo jedan fascinantan poduhvat i brzo sam doneo odluku o podržavanju projekta kada sam video iskrenu strast kod organizatora. Antarktik je mesto kakvo ne postoji nigde drugde, to je zajednički kontinent bez granica. On odiše prirodnom lepotom ali je istovremeno i veoma osetljiv. Već sam imao prilike da ga posetim, i smatram da je to mesto koje umetnicima može da da veliku inspiraciju za istraživanje i izražavanje. Veoma sam uzbuđen što ću učestvovati u ovoj ekspediciji i unapred se radujem umetničkim delima koja će nastati tokom same ekspedicije”.