Predstava „Sestre ‘999.“ Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici gostovaće 24. aprila na Sceni „Raša Plaović“.

Predstavu stvaraju i u njoj igraju Anika Grujić, Aleksandra Cucić, Aida Kožar, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Ivanka Simić, Nebojša DJordjević, Janko Cekić, Vasilj Adžić, Aleksandar Petrović, Igor Marković, Nikola Milosavljević, Goran Stojčetović, Dragan Smiljanić, Jelena Bogavac i Nenad Todorović.

Povezana vest:  Besplatni programi u muzejima od 9. do 18. maja

Pored ličnih ispovesti učesnika, u predstavi se koriste delovi lirsko-epski sonetnih venaca Nenada Todorovića i pesme iz zbirke „Mama, tata, sunce sestra i ja“ Jelene Bogavac.

„Sestre ‘999.“ je predstava o žrtvama rata i govori o sudbini žena sa Kosova i Metohije u vihoru savremenih istorijskih vetrova.

To je predstava u kojoj žene progovaraju o svojim sudbinama, o „sudbinama iščupanih iz korena, presadjanih u saksije, preveženih konvojima, pregaženih u nacionalnim sudarima, preživelih“, ističu autori.

Povezana vest:  Izložba originalnih strip tabli i ilustracija Dražena Kovačevića u galeriji Grafičkog kolektiva

Nastala u studijskom radu autorsko-izvodjačke ekipe, predstava nastaje u sudaru epskog i dramskog, poetskog i dokumentarnog, suočenih u pozorišno istinitom.