Širom sveta danas se obeležva Svetski dan knjige i autorskih prava, ustanovljen na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine.

Različitim programima obeležava se dan kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

U Beogradu, u Čuburskom parku u toku je književni maraton u neprekidnom trajanju od 24 časa.
Kod skulpture „Beogradski čitač“ smenjuju se afirmisani pisci i poete, članovi brojnih udruženja i društava književnika, renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti…

Oni čitaju ili govore svoju poeziju ili prozu, citiraju omiljene pesme ili delove proznih tekstova, a može se čuti i poezija i proza Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu.

Književna omladina Srbije organizuje književno veče u Kuli Nebojša, a izdavačka kuća „Arhipelag“ kampanju za promociju čitanja – „Čitanje je prica za svaki dan“, omogućivši svim članovima javnih biblioteka popust od 30 odsto na svoja izdanja.

Povezana vest:  Dom omladine pozvao umetnike da prijave projekte za 2011.

Polazeći od uverenja da su knjige naša svakodnevica i da je čitanje „priča za svaki dan“, „Arhipelag“ kroz kampanju želi da pokaže da je knjiga prirodni deo svih dobronamernih aktivnostii da uz pomoć dobrih knjiga možemo da osmislimo i sopstvenu svakodnevicu i sopstvenu poziciju u njoj.

Povodom Svetskog dana knjige u Biblioteci grada Beograda sutra će biti organizovana akcija „Svi smo u biblioteci“ i priređena izložba „Meni nije dano… (Lepota tužnog pesnika)“.

Od 12 do 13 časova kao bibliotekari radiće ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pisci Ivana Dimić, Vladislav Bajac, Vule Žurić, Jasminka Petrović, Vladimir Kecmanović, muzičari Inspektor Blaža, Kiki Lesendrić, Ana Stanić, Milan Đurđević.

Povezana vest:  Serijal “Dr Di: Veterinar sa Aljaske” na Animal Planet kanalu

U ulozi bibliotekara biće i glumci Nada Šargin, Svetislav Bule Goncić,Tamara Dragičević, Dejan Lutkić, Tihomir Stanić, novinari Zoran Stanojević i Marija Miljević, balerina i publicista Sonja Lapatanov.
U Pozajmnom odeljenju gradske biblioteke biće otvorena izložba „Meni nije dano… (Lepota tužnog pesnika)“ povodom 100 godina od smrti Vladislava Petkovića Disa.

Publici će biti predstavljena prva i retka izdanja knjiga, periodika, rukopisi i fotografije i prvi put će biti prezentovana dosad neobjavljena pesma Vladislava Petkovića Disa.

Dan kasnije, 25. aprila, u Institutu Servantes biće organizovano javno čitanje „Don Kihota“, koje će započeti roboti Instituta „Mihajlo Pupin“ – Nao i Migel de Servantes.

Priču u slavu Svetskog dana knjige nastaviće ministar Vukosavljević, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, muzičar Rambo Amadeus, glumac Slobodan Beštić, košarkašica Nataša Kovačević, pevač grupe „S.A.R.S“ Žarko Kovačević, pevačica grupe „Zemlja gruva“ Ana Jovanović, novinari Miloš Milovanović (N1), Maja Đurić (N1), Žaklina Tatalović (TV Prva), Marija Đorđević (Politika), predstavnici inostranih ambasada i kulturnih centara…

Povezana vest:  „Kavalerija Rustikana" i „Pajaci" u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center

Španski će biti samo jedan od jezika koji će se 25. aprila čuti na javnom čitanju.
Servantesove rečenice, britke, duhovite i vekovima aktuelne, čuće se i na srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom, hebrejskom, ali i na jeziku kečua, svahiliju…

Javnim čitanjem „Don Kihota“ povodom Svetskog dana knjige, Beograd se pridružuje Madridu i drugim gradovima sveta, gde se ovakve manifestacije tradicionalno organizuju više od dve decenije.
Španija obeležava Svetski dan knjige od 1923. godine i na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom 24 sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža.