Prvi put objavljen 2001, roman „Američki bogovi“ istog časa je postao klasik – intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagrađivanog majstora inovativne fikcije Nila Gejmena. Sada imate priliku da otkrijete misteriju i magiju nove verzije autorovog rukopisa sa revidiranim prevodom Draška Roganovića.

Senka je misteriozni i ćutljivi protagonista „Američkih bogova“. Nekoliko dana pre isteka trogodišnje zatvorske kazne događa se nesreća koja čini da svet za Senku postaje samo jedno negostoljubivo mesto.

Senka slučajno upoznaje sedog čoveka koji sebe zove Gospodin Sreda. Ovaj samozvani prevarant i bitanga nudi Senki posao, a Senka ga, kao čovek koji više nema šta da izgubi, prihvata. Ali rad za enigmatičnog Sredu ima svoju cenu i Senka ubrzo shvata kako će njegova uloga u Sredinim mahinacijama biti mnogo opasnija nego što je mogao da zamisli. Zapetljan u svet tajni, on kreće na divlje putešestvije i susreće, između ostalih, ubilačkog Černoboga, vragolastog Gospodina Nansija i prelepu Ister – koji naizgled svi znaju više o njemu nego on sam.

Povezana vest:  Festival „Naši dani“ predstavlja Zagrebačko kazalište mladih u BDP-u

„Američki bogovi“ su seksi, uzbudljivo, mračno, duhovito, poetično i kaleidoskopsko putovanje duboko u mit. Predstavljaju mešavinu svih svetskih mitologija jer se između stranica ove knjige sreću mitološka bića i božanstva iz brojnih svetskih mitologija, od nordijskih mitova do mitova afričkih naroda. Takođe, upoznajemo i neke od novih bogova poput Tehničkog dečaka, koji predstavlja boga kompjutera i interneta, i Medije, boginje televizije.

Povezana vest:  SOFIJA MILOŠEVIĆ u prolećnom lookbook DIESEL-a

O kvalitetu i kultnom statusu ovog romana svedoče nagrade koje je pokupio pa su tako „Američki bogovi“ ponosni nosioci nagrada Hugo, Nebula, Locus, SFX Magazine i Brem Stoker.

Fanovi će od 30. aprila ove godine moći da uživaju u seriji „Američki bogovi“ koja predstavlja ekranizaciju Gejmenovog romana.

Prošireno i dopunjeno izdanje kultnog romana „Američki bogovi“ možete potražiti od petka, 28. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Sinoć u Pančevu svečano otvoren Nova Festival posvećen savremenom strip stvaralaštvu