„Knjigu posvećujem legijama koje stoje iza imena Anonimusa: onima koji su ranije stavljali masku, onima koji se i danas usuđuju da ustanu i pobune se i onima koji će se sigurno buniti ubuduće“, ovim rečima je Gabrijela Kolman započela sveobuhvatnu studiju o globalnom pokretu hakera, trolova i haktivista pod nazivom Anonimusi.

Knjiga „Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa“, ovenčana nagradom „Dajana Forsajt“ Američkog antropološkog saveza, „izašla“ je iz tastature autorke koja, po rečima Hafington posta, zna sve njihove skrivene i mračne tajne, jer je nastala iz njenog višegodišnjeg četovanja i susreta sa mnoštvom hakera i trolova. Gabrijela Kolman detaljno prikazuje podvige Anonimusa. Kroz mnoštvo primera uvodi nas u njihov uzbudljiv svet, gde možemo da uvidimo razloge njihovog delanja, kao i trag koji su ostavili u bliskoj istoriji.

Povezana vest:  Na prodaju jedina preostala kopija "Šindlerove liste"

Gabrijela Kolman je u jednom intervjuu izjavila: „Napad na Anonimuse i haktiviste predstavlja napad na građane jer iznose svoja politička uverenja, što dovodi do gušenja legitimnog protesta.“

Knjiga „Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa“ objavljena je Laguninoj ediciji „Netopija“, koju uređuje Lagunin autor Aleksandar Ilić, a obuhvata naslove koji se bave internetom i savremenim digitalnim tehnologijama.

Povezana vest:  „Kad jaganjci utihnu” Tomasa Harisa u prodaji

Gabrijela Kolman je antropološkinja sa Univerziteta Makgil. Kolmanova se bavi istraživanjem politike digitalnih medija, a naročito se interesuje za hakere, privatnost i državni nadzor građana; o tome piše i predaje na fakultetu.

Knjigu „Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa“ možete pronaći od 22. maja u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Otpočinjemo još jednu avanturu zvanu Noć knjige!