Već više od dva veka u kanonu literature anglosaksonskog govornog područja nalaze se knjige Džejn Ostin, sestara Bronte, Mari Šeli, a njihova današnja „koleginica“ Eliza Džejms napisala je roman „Četiri noći sa vojvodom“ koji je na srpskom jeziku upravo objavio „Vulkan“.

Dok se knjige navedenih autorki smatraju klasičnim delima 19. veka one su bile samo „vrh ledenog brega“, jer su od kraja 18. pa sve do kraja 19. veka imale pozamašan broj koleginica koje su pisale ljubavne romane, ali su se skirvale pod pseudonimom da ne bi „brukale“ sebe i celu porodicu.

Povezana vest:  Kupiš 2, čitaš 3 knjige Vulkan izdavaštva

Među tim spisateljiicma bilo je dosta veoma popularnih koje su mogle da dobro zarađuju pisanjem i tako je Eloiza Džzejms u kratkom tekstu na kraju knjige u kome piše o „karijeri pisanja ljubavnih romana u 1800. i kasnije“ navela niz primera uspešnih književnica.

Ana Marija Benet, kako navodi Džejmsova, je svoju dugu karijeru pisca avanturističkih romana zapocela 1875. sa “ Anom“ čiji je tiraž rasprodat za jedan dan.

Koliko je taj posao bio unosan ona ilustruje slučajem Fani Berni koja je 1796. dobila 2000 funti za roman „Kamila“ uključujući i autorska prava što je preračunato u današnju svotu bilo više od 100.000 funti.

Povezana vest:  Psihološki triler „Sekta“ čuvenog dvojca Kamile Lekberg i Henrika Feksevsa u prodaji

O takvim romanima su pisali i kritičari u „Grejam ledi magazinu“ u kome se pojavila 1848. kritika „Orkanskih visova“ Emili Bronte za koji je napisano da je „prikazivao vulgarne izopačenosti, neprirodne užase“.

Najuspešniji izdavač ove vrste knjiga bio je Minerva pres osnovan 1790. koji se specijalizovao za gotičke horor ljubavne romane.

Eloiza Džejms priznaje da je roman koji piše njena glavna junakinja Mija Karington sa preudonimom Lusibel naslovljen „Lik anđela i srce đavola“ stvarno napisala 1818. Selina Davenport , a štampala Minerva pres.

Tako svako poglavlje njenog romana „Četiri noći sa vojvodom“ počinje nekim odlomcima iz tog dela ili pismima izdavaču ili razmišlajnjima autorke o nekim novim zapletima.

Povezana vest:  DRUGI JESENjI POZORIŠNI FESTIVAL EMIRA KUSTURICE 27. I 28. OKTOBRA NA MEĆAVNIKU, UZ PODRŠKU NIS-A

Njena savremena naslednica je želela da pokaže čitaocima ceo proces stvaranja nekog književnoig dela koje će biti bestseler pre dva veka.

Tako je Džejmsova, koja već ima 24 štampana ljubavna romana, od kojih je oko pet preveo i objavio „Vulkan“, napisala knjigu koja je omaž njenim prethodnicama otkrivajući kako su one skrivale svoj „zanat“, jer se u to vreme nije očekivalo da budu obrazovane i uz to još i književnice.