zoran_radmilovicSpomen ploča u čast Zoranu Radmiloviću

 

Spomen ploča u čast glumca Zorana Radmilovića biće postavljena 21. jula, na 25. godišnjicu njegove smrti, na kući u kojoj je živeo u Beogradu, saopšteno je iz pozorišta Atelje 212.

U saopštenju se navodi da spomen ploču na kući u Mileševskoj ulici 38 u kojoj je Radmilović živeo sa porodicom, postavljaju opština Vračar i pozorište Atelje 212.

Povezana vest:  Dvostruki jubilej baleta "Ko to tamo peva"

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru. Upisao je Pravni fakultet u Beogradu, a studirao je i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu i uporedo se bavio glumom u KUD „Ivo Lola Ribar“.

Nakon toga je upisao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i nakon što je apsolvirao započeo je karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu.

Ulogu u predstavi „Kralj Ibi“ u Ateljeu 212 dobio je 1964. godine, nakon odustajanja glumca Ljube Tadića i ubrzo je uspeo da tu predstavu pretvori u trijumf improvizacije, a veliki uspeh je postigao i na gostovanjima u Parizu, Njujorku, Moskvi, Veneciji.

Povezana vest:  Izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” Andreja Bjelića u Bioskopu Balkan

Ostvario je niz uspelih uloga u pozorištu na filmu i televiziji, a za ulogu u predstavi „Kralj Ibi“ nagrađen je Oktobarskom nagradom grada Beograda.

Igrao je u filmovima „Čudna devojka“ Jovana Živanovića, „Glineni golub“ Janića, „Ram za sliku moje drage“ Mirze Idrizović, „Srećna porodica“ Gordana Mihića, „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana i drugim.

Uloge Zorana Radmilovića, posebno u predstavama „Radovan Treći“ i „Kralj Ibi“, ostale su upamćene, a snimak predstave „Radovam Treći“ iz Ateljea 212 je i danas jedan od najgledanijih.

Povezana vest:  Izložba ŽIVEO ŽIVOT od 12. septembra gostuje u Sloveniji

Radmilović je preminuo 21. jula 1985. godine u Beogradu.