Italijanska izložba “Sjaj renesanse” svečano je otvorena u Beogradu. Postavka preko 30 eksponata smeštena je u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b), i traje do 30. juna, svakog dana osim ponedeljkom od 11.00 do 19.00 časova. Ulaz je besplatan. Organizatori izložbe su “King Studio” Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Izložba je privukla veliko interesovanje javnosti već na samom otvaranju. Okupljenima su se obratili Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Fausto Fornazari, autor i kustos izložbe. Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica iz kulturnog života Beograda, kao i ambasador Republike Italije u Srbiji, Nj.E. Đuzepe Manco sa suprugom.

Povezana vest:  Zvezdara teatar – repertoar za oktobar 2010. godine

„Izložba je predstavljena u Njujorku, Pekingu, Madridu i sada je u Beogradu. Moram da vam kažem da je Beograd podjednako važan kao i ostale svetske metropole. Vi ste sada moji gosti i želim da vam predstavim renesansu. Zamislite da je ovo jedna antička palata u kojoj je vladar pripremio gozbu za svoje zvanice“, izjavio je Fornazari.

Ova izložba je  sa velikim uspehom obišla svetske metropole i predstavlja jedinstvenu priliku da se uživo pogledaju kostimi i eksponati koji predstavljaju epohu na osnovu koje je nastala zapadna civilizacija kakvu danas poznajemo.  “Sjaj renesanse” prikazuje skupocene tkanine, raskošnu odeću za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima. Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i svedoče o nivou kvaliteta koji mogu da dostignu jedino italijanski proizvođači i zanatlije.

Povezana vest:  Nova zbirka karikatura Dušana Petričića "10, 9, 8, 7." u prodaji od 16. oktobra

Na ovoj izložbi predstavljeno je 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Svi kostimi su izloženi na postoljima a pored njih nalaze se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija.

Posebnu atrakciju predstavlja “Vladareva gozba”,  scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe.

Povezana vest:  Besplatne predstave za decu u pozorištu Teatrijum ovog vikenda!