U susret Noći knjige, Laguna predstavlja knjigu „Slučaj Vinča“ Gorana Milašinovića, prvi roman o srpskom Černobilju.

U poslepodnevnim satima u Vinči 15. oktobra 1958. oglasio se centralni alarm za detekciju povišenog radioaktivnog zračenja. Grupa mladih naučnika je prilikom izvođenja naučnog eksperimenta osetila miris ozona… Ubrzo su svi oni oboleli od radijacione bolesti, za koju, naizgled, nema leka. Preostaje jedino da se u pariskom Institutu Kiri obave eksperimentalne, humane transplantacije koštane srži, prve u svetu.

Povezana vest:  Delfi knjižara u Bulevaru kralja Aleksandra ponela ime "Vuk Karadžić"

Sudbine obolelih, ljubav između jedne pacijentkinje i jednog francuskog lekara i sklapanje prijateljstava odvijaju se daleko od očiju javnosti, čemu doprinose i politički pritisci.

Roman je zasnovan na istinitom događaju. Petoro je preživelo transplantaciju, jedan nije. Dobrovoljni davaoci koštane srži za Vinčance bili su građani Pariza. Rizikovali su živote zarad nepoznatih stranaca. Ostalo je proizvod mašte pisca.

Povezana vest:  Edukativno predavanje o odgovornom konzumiranju alkohola u Domu omladine

Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilju ispriča efektno i sa mnogo detalja.

Po profesiji kardiolog, profesor Medicinskog fakulteta i direktor Pejsmejker centra u Kliničkom centru Srbije, Milašinović je napisao nekoliko zapaženih romana, među kojima su „Heraklov greh“, „Posmatrač mora“, „Camera obscura“, „Apsint“, „Maske Sofije de Monten“, „Rascepi“… Živi i radi u Beogradu.

Povezana vest:  Hadžihafizbegović ozbiljno povređen tokom predstave

Roman „Slučaj Vinča“ možete pronaći od 15. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.