Decenija uspešne saradnje između Lagune, najveće izdavačke kuće u Srbiji, i Dejana Stojiljkovića, jednog od najpopularnijih i najtiražnijih savremenih srpskih pisaca, krunisana je potpisivanjem ugovora o objavljivanju romana „Olujni bedem“. Ugovor između direktora Lagune Dejana Papića i autora potpisan je u Noći knjige, 16. juna, a knjiga će se pred čitaocima pojaviti 15. septembra.

Dejan Stojiljković je istakao da je potpisivanje ugovora uvek jedan poseban događaj za pisca i izdavača, jer je to u stvari jedna vrsta sinergije koja je pre svega usmerena ka čitaocima, „pošto su oni krajnji cilj našeg zajedničkog napora koji se ovaploćuje u tom plemenitom mediju poznatom kao knjiga“.

Povezana vest:  Šarmiraj novu godinu i osvoj vrednu nagradu

„Na korici svake knjige uvek stoji, iznad naslova, ime pisca, ali imena onih koji doprinose da jedna uspešna i čitana knjiga bude ono što jeste često ostaju u senci. Nijedna knjiga, naročito u izdavačkoj kući kakva je Laguna, nije rezultat napora samo jedne osobe, autora, već je rezultat timskog rada u kome učestvuju urednici, lektori, dizajneri, korektori, stručni saradnici, menadžeri… Ja to odlično znam jer sam svoj prvi ugovor sa Lagunom potpisao pre bezmalo jedne decenije. Sada, kao da smo na nekom novom početku, sa mnogo mogućnosti ispred nas, čini mi se da romanom ’Olujni bedem’ završavam jedan stvaralački ciklus i krećem u novi. Ne znam tačno gde će odvesti taj put mog izdavača i mene, ali verujem da će biti jedno lepo putovanje“, zaključio je Stojiljković.

Povezana vest:  PLESNI DIJALOZI od 20. do 22. aprila u ART bioskopu Kolarac

„Olujni bedem“ je dugoočekivani nastavak bestselera „Duge noći i crne zastave“ koji je u Laguni objavljen 2012. godine i koji je doživeo veliki broj izdanja, a našao se i u izboru za Ninovu nagradu. Radnja romana se odvija u srednjevekovnoj Srbiji i bavi se događajima koji su se zbili neposredno pred Kosovski boj 1389. godine.

Roman je drugi deo u planiranom petoknjižju. Posle pada Pirota, osmanlijski vladar odlučuje da pokrene veći i opsežniji napad na Srbiju, najpre preko Niša čija će opsada trajati 25 dana, nakon čega će se desiti čuvena bitka kod Pločnika gde će knez Lazar naneti veliki poraz turskoj vojsci.

Povezana vest:  Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Odlomke iz romana „Olujni bedem“ možete ekskluzivno pročitati na sajtu Lagune.