U okviru projekta objavljivanja sabranih dela Dragoslava Mihailovića u Laguni, u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs dostupno je novo izdanje romana „Zlotvori“.

Ovo je priča o udbašu Jovanu Veselinoviću, milicajcu i partizanu iz Ćuprije, njegovim zločinima koje je počinio na Golom otoku u ime Leke, Kapičića, Ćeće, Krcuna i Josipa Broza, kao i političkim spletkama između njih koji će dovesti do razdora i propasti većine njih.

Povezana vest:  Održana premijera baleta "Mikelađelo" u Narodnom pozorištu

Izmišljeni, stvarni i stvarnim događajima inspirisani junaci romana osvetljavaju brižljivo skrivano i jezivo lice naše novije istorije, pokazujući kako nakazna ideologija, slepo vlastoljublje i razobručena ambicija mogu zatrovati ljudski život i razoriti pojedinca. „Zlotvori“ su roman o neograničenoj moći, niskosti i zverstvu političke policije Titovog doba i stradanju ibeovaca i pojedinaca koji su se ogrešili o državu sopstvenim mišljenjem, neuklopljenim u ideologiju političkog sistema onog doba.

Povezana vest:  Problem možete da preobrazite u priliku - "Zaokrenuto razmišljanje" u prodaji

Mihailović je za „Zlotvore“ dobio nagradu „Petar Kočić“.

Dragoslav Mihailović (Ćuprija, 1930) srpski je književnik, redovni član SANU, dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja, čija su dela prevođena na više evropskih jezika. Rođen je u Ćupriji, studirao je jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sa dvadeset godina je i sam bio uhapšen i poslat na Goli otok. Živi u Beogradu.

Povezana vest:  Danas počela prodaja karata za osmu Noć muzeja!