Jubilarni 30. Lagunin književni klub bio je posvećen Nilu Gejmenu i novom izdanju njegovog kultnog romana „Američki bogovi“.

U knjižari Delfi u SKC-u prvog petka u avgustu o ovom romanu i o Nilu Gejmenu, govorili su verovatno najbolji poznavaoci njegovog dela: prevodilac Draško Roganović, pisac Vladimir Pištalo, prevoditeljka Nevena Andrić i pisac Pavle Zelić.

Prvi put objavljen 2001. godine, roman „Američki bogovi“ postao je klasik istoga časa – intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagradivanog majstora fantastike Nila Gejmena.

 

Kako je primetio Zelić: „Gejmenova imaginacija je bezgranična a sada je Laguna omogućila Drašku Roganoviću da novim prevodom proširenog i dopunjenog izdanja otkrijete misteriju i magiju nove verzije autorovog rukopisa“.

Roganović je kazao da je prvi prevod ovog Gejmenovog romana uradio sa osamnaest godina i da je ovo sada bila mogućnost da unese ispravke u sopstveni prevod, ali i da koristi piščevu verziju teksta koja se u mnogim delovima razlikuje od prvobitne.

Povezana vest:  Više od 70 lokacija otvoreno u beogradskoj Noći muzeja

Gejmenov američki izdavač je ovom verzijom obeležio deceniju od prvog izdanja i sada je knjiga duža za 12.000 reči.

Skadinavistkinja Nevena Andrić smatra da se Gejmen okrenuo skandinavskoj mitologiji „jer je ona najbolje poznata, pošto su je na Islandu zabeležili pre više od 1.000 godina“. Ona smatra da je Gejmen imao za cilj da čitaocima ponudi čitljiviju i čistiju verziju nordijske mitologije ali kroz američku vizuru.

Za Vladimira Pištala, srpskog pisca koji radi kao univerzitetski profesor u Sedinjenim Državama, „Gejmen je izuzetno talentovani književnik, a ‘Američki bogovi‘ su veoma vredno literarno delo, originalno i veoma komunikativno tako da svako može da ga čita. Gejmen misli na mitološki način“, konstatovao je Pištalo i dodao da je on svojim božanstvima dao ljudske osobine. „Na američki kontinent su mnogi dovedeni po kazni ili u ropstvu“, podseća Pištalo, „i uz one koji su imigrirali svojom voljom stvorena je jedinstvena populacija. Gejmen je prvi rekao da ljudi nisu doneli samo svoje nacionalne nošnje ili jela, već su doneli i svoja duhovna bića, svoje bogove i to je po mom mišljenju i originalna i fantastična ideja i odmah sam je zavoleo zbog toga“, rekao je Pištalo.

Povezana vest:  Young Serbian Designers na svetskom sajmu nameštaja Salone Satellite u Milanu

Knjiga predstavlja mešavinu različitih svetskih mitologija jer se između stranica sreću mitološka bića i božanstva iz brojnih svetskih mitologija – od nordijskih mitova do mitova afričkih naroda. Takođe, upoznajemo i neke od novih bogova poput Tehničkog dečaka, koji predstavlja boga kompjutera i interneta, i Medije, boginje televizije.

Publika je pokazala da je čitala Gejmenove knjige i stripove i veoma je aktivno učestvovala u razgovoru o kvalitetima ovog autora.

Povezana vest:  Da li ste spremni? Noć knjige je 13. decembra od 17 sati do ponoći!

Naredna tribina Laguninog književnog kluba zakazana je za prvi petak u septembru (1. septembar) od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u, a tema će biti roman „Simpatizer“ Vijet Tan Nujena. Knjiga će do 1. septembra biti na popustu od 30% u svim Delfi knjižarama i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.